Instructorul lui Rex, Marian Hârjoghe, agent şef adjunct la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, spune despre câinele său că îi este "cel mai bun coleg”, de care speră să nu se despartă nici când patrupedul nu va mai putea lucra în Poliţie, transmite Mediafax.

”Legătura dintre mine şi Rex este esenţială, îi cunosc toate mişcările, felul în care îşi ciuleşte urechile, toate smuciturile lesei, toate scâncetele de bucurie sau nerăbdare, ori agitaţia plină de satisfacţia misiunii împlinite. Rex este colegul meu cel mai bun, un adevărat profesionist, îl iubesc şi foarte important este că nu m-a dezamăgit niciodată. Este al meu. Petrecem mult timp împreună, mergem în parcuri, prelucrăm urme, asta e munca noastră, suntem colegi”, spune instructorul lui Rex.

Pe urmele criminalului

Poliţistul povesteşte că Rex a contribuit decisiv la prinderea autorilor a două crime comise în judeţul Brăila, în 2011 şi în acest an. ”Pe abilităţile lui m-am bazat şi în descoperirea principalilor suspecţi de comiterea celor două crime, cea din 2011, din localitatea Silistraru, şi cea din acest an, din comuna Grădiştea", spune instructorul Marian Hârjoghe.

Astfel, în primul caz de crimă, câinele Rex a luat urma de la locul faptei, a mers câteva sute de metri, apoi s-a oprit într-un bar din localitatea Silistraru, unde poliţiştii au găsit telefonul mobil al victimei, dat de făptaş unui consătean în schimbul băuturilor alcoolice. Ulterior, criminalul a fost descoperit.

I-a dus acasă la criminali

Cel mai recent caz în care Rex a dovedit că este un veritabil câine de urmă a fost în luna februarie 2015, când o femeie din comuna Grădiştea a fost ucisă de patru localnici, pentru a-i lua banii din geantă.

"După prima urmă luată de la locul crimei, Rex m-a condus într-un grup de localnici, unde se afla şi o rudă a victimei, ceea ce a însemnat că urma luată aparţinea persoanei decedate, apoi, ajuns lângă un gard din care agresorii au rupt o scândură, a luat urma, a mers atent peste 130 de metri, a adulmecat-o pe o altă stradă şi a dat semne de nelinişte şi agitaţie în dreptul porţii imobilului unor localnici. Urmărind şi această pistă indicată de Rex, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Brăila i-au identificat şi reţinut pe trei dintre cei patru agresori, care locuiau în acel imobil", a declarat instructorul.

Ajutorul polițiștilor

Dintre cei 18 câini de patrulare/intervenţie şi de urmă pe care poliţiştii brăileni îi folosesc în misiuni, Sara, care are doar nouă luni, este cea mai jucăuşă şi considerată "mascota" padocului de câini, ea urmând să fie ”şcolită" la Centrul Chinologic Sibiu, tot pentru prelucrare urmă miros uman, împreună cu instructorul ei, Aurelian Băbătie, agent şef principal.

Câinele poliţist Bob are doi ani şi trei luni şi a fost specializat pe prelucrarea şi depistarea după miros a tutunului. Împreună cu instructorul Nelu Ciocârlan Nelu, agent şef principal, Bob are deja câteva depistări la activ în acest an, participând la acţiuni, filtre, descinderi şi percheziţii domiciliare.