Austriecii vor vota de la 16 ani si vor putea fi deputati de la 18

Austriecii vor vota de la 16 ani si vor putea fi deputati de la 18

Austria este de ieri prima tara din Uniunea Europeana (UE) care acorda drept de vot pentru toate scrutinurile cu sufragiu universal incepand de la varsta de 16 ani, conform unei modificari a legii electorale aprobate de parlamentul federal de la Viena.

Modificarea cadrului legislativ electoral mareste, de asemenea, perioada unui ciclu electoral de la patru la cinci ani si scade limita de varsta pentru cei care pot candida pentru un loc in Nationalrat - Camera inferioara a legislativului - de la 19 la 18 ani. Concomitent, noua lege electorala introduce votul prin corespondenta la nivel intern, pana in prezent, aceasta procedura fiind posibila numai in cazul austriecilor din diaspora.

Modificarile Legii electorale intitulate „Pachetul Democratia” au fost votate de toate partidele politice din parlament, cu exceptia formatiunii de extrema-dreapta Partidul Austriac al Libertatii. „Politica va trebui de acum inainte sa se ocupe si de cerintele tinerilor”, a declarat, dupa adoptarea noii Legi electorale, cancelarul social-democrat Alfred Gusenbauer, care a promis inca din campania electorala scaderea varstei la care tinerii pot vota si pot fi alesi.

Extinderea bazei electorale cu tinerii de peste 16 ani favorizeaza formatiunea de stanga, dar noile reglementari au fost acceptate si de conservatorii aflati in coalitia transpartinica de guvernare. Dreapta a primit, in schimb, legiferarea votului intern prin corespondenta, de care vor beneficia persoanele in varsta sau din mediul rural, care au in general vederi politice de dreapta.

Ne puteți urmări și pe Google News