Aurelian Şoric, şeful IPJ Neamţ, va fi cercetat disciplinar. ANI îi verifică averea

Aurelian Şoric, şeful IPJ Neamţ, va fi cercetat disciplinar. ANI îi verifică averea

ULTIMA ORĂ Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat şi a decis să verifice averea comisarului şef Aurelian Şoric, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. În plus, acesta va fi cercetat disciplinar la propunerea ofiţerilor din corpul de control al MAI pentru conduita neadecvată şi declaraţiile făcute în ultimele zile în legătură cu demiterea sa şi cu asasinatul de la Piatra-Neamţ.

Aşa susţin oficiali de la Interne potrivit cărora, în cazul lui Aurelian Şoric se va respecta procedura prevăzută de statutul poliţistului, astfel încât, la finalul cercetării acesta va fi judecat de Consiliul de Disciplină al IGPR, care va decide ce sancţiuni îi vor fi aplicate. Comisarul şef poate contesta în instanţă decizia consiliului. Răfuiala sângeroasă dintre interlopii din Piatra-Neamţ şi atitudinea şefului IPJ au dus la un adevărat război la vârful Poliţiei între secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu şi şeful Poliţiei Petre Tobă. "Rivali" de multă vreme În conflictul dintre chestorii Fătuloiu şi Tobă, primul a ales să-şi facă publice resentimentele şi să ceară demiterea "rivalului". Conflictul dintre cei mai puternici poliţişti ai momentului - chestorul Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat şi şef al Departamentului de Ordine Publică al Internelor, şi chestorul Petre Tobă, şeful Poliţiei Române - e unul vechi şi ţine de orgolii. "Şi de dorinţa lui Fătuloiu de a deţine controlul instituţiei conduse acum de cel pe care l-a considerat mereu rivalul său", după cum susţin, la unison, foşti şi actuali colegi ai secretarului de stat. "Doar că, în aceste zile, Dan Fătuloiu a profitat de încrederea acordată de ministrul Traian Igaş şi şi-a permis să-i arunce public mănuşa lui Tobă, aruncând, totodată, o pată pe imaginea poliţiei şi a Internelor, chiar în timpul evaluărilor pe Schengen şi pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare în Justiţie", au explicat surse din rândul oficialilor din Interne.

Şi, potrivit acestora, secretarul de stat ar fi încercat să-i forţeze mâna ministrului, arătând că i-ar fi cerut demiterea lui Petre Tobă pentru ca apoi, pe surse, "să se afirme că cererea ar fi ajuns deja pe masa premierului". Informaţia a fost însă infirmată, ieri, la guvern, chiar de ministru, care a ţinut să precizeze că nu a primit nicio astfel de cerere. Asta, deoarece o propunere de demitere a lui Tobă îi poate fi înaintă lui Emil Boc doar de Igaş.

Contactat de EVZ, Dan Fătuloiu a spus că se află la Bruxelles şi că a declarat tot ce avea de declarat. "Nu mai declar nimic", a încheiat convorbirea Fătuloiu. La rândul lui, Petre Tobă a preferat să păstreze tăcerea asupra acestui subiect.

Mitingul poliţiştilor, argument fără susţinere

"Motivul oficial invocat de Dan Fătuloiu pentru demiterea lui Petre Tobă este mitingul ilegal al poliţiştilor. Dar, în ziua mitingului, Tobă era plecat în misiune, iar Fătuloiu fusese împuternicit de Vasile Blaga la comanda MAI şi primise ordin să supravegheze protestul, în legătură cu care existau informaţii că ar putea escalada, aşa cum s-a şi întâmplat. Nu şi-a asumat însă niciodată răspunderea pentru asta şi, spre deosebire de şefii de Arme care şi-au scris demisiile odată cu Blaga, el nu a făcut asta", au comentat oficialii MAI.

Potrivit acestora, în dorinţa sa de răzbunare, secretarul de stat ar fi făcut o serie de greşeli în declaraţiile sale publice, care ridică semne de întrebare asupra întregului sistem. Astfel, Dan Fătuloiu a ameninţat public că urmează demiteri în poliţie unde sunt acuzaţii de management defectuos şi numiri pe criterii politice. "Păi, Fătuloiu nu face parte din sistem? Spunând asta, nu a aruncat semne de întrebare şi asupra sa?", au adăugat sursele citate.

În plus, chestorii din tabăra lui Tobă îl suspectează pe Fătuloiu că s-ar fi aflat în spatele protestului agenţilor de la Neamţ, care l-au susţinut pe Aurelian Şoric - numit în funcţie, în 2006, cu girul lui Fătuloiu.

De altfel, în septembrie 2009, pe masa lui Blaga a ajuns un "raport de cercetare prealabilă a comisarului- şef Şoric, întocmit de serviciul secret al Internelor". Blaga a trimis atunci Corpul de Control la Neamţ, însă, potrivit raportului întocmit ulterior, "nu au existat suficiente probe care să ducă la anchetarea lui Şoric". (A contribuit Petrişor Cană)

DAN FĂTULOIU

Ofiţer al "Şcolii de Miliţie", promoţia 1978

În vârstă de 56 de ani, chestorul Dan Fătuloiu e secretar de stat din octombrie 2009 şi a fost la cârma Poliţiei Române din 2005 până în 2007.

E militar de carieră, absolvind Şcoala de Ofiţeri a MI în 1978. Fătuloiu a ocupat şi funcţia de ministru- consilier, adjunct la Direcţia de Com baterea a Crimei Organizate şi Antidrog, şef al Poliţiei Capitalei, dar şi al inspectoratelor de poliţie Argeş şi Dâmboviţa.

În 2001, Dan Fătuloiu a fost schimbat de la şefia poliţiei bucureştene pentru "dis funcţii în activitate şi creşterea nivelului criminalităţii".

A fost avansat ulterior, pentru ca, la începutul lui 2007, să avizeze, din postura de şef al Poliţiei Române, cea mai scandaloasă "afacere" din istoria instituţiei: "Loganul de 70.000 de euro". (Petrişor Cană)

PETRE TOBĂ

Poliţist al generaţiei postdecembriste

Chestorul Petre Tobă a fost numit la şefia Poliţiei Române în ianuarie 2009, de Gabriel Oprea, pe atunci ministrul PSD al Internelor, şi a fost menţinut în funcţie de toţi miniştrii care s-au perindat de atunci la MAI.

În vârstă de 46 de ani, Tobă a intrat în poliţie după Revoluţie şi a ajuns în fruntea IGPR în mai puţin de 20 de ani.

A fost adjunct al şefului Poliţiei Române, adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, şeful Direcţiei Străini, şef al Secţiei 10 Poliţie, şeful Biroului de Ordine Publică al Secţiei 8 Poliţie şi ofiţer de ordine publică la Poliţia Capitalei.

În tot acest timp, nu a atras atenţia cu niciun scandal. Singurele critici majore la adresa sa îi aparţin lui Dan Fătuloiu, în opinia căruia, "şeful poliţiei ar trebui să fie unul trecut prin Şcoala de Poliţie, nu un inginer". (Petrişor Cană) "Băieţii au început să facă striptease a runcându-şi şepcile, iar acum îşi aruncă caracterul pe toate posturile de televiziune." TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României "Nu am primit niciun document prin care se solicită demisia şefului poliţiei. Măsurile pe care le voi lua vor fi făcute publice." TRAIAN IGAŞ, ministrul internelor

Ne puteți urmări și pe Google News