Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători de la Universitatea din Vermont (SUA) şi ar putea fi „o chestiune de viaţă şi de moarte”, este de părere Bryan Ballif, biologul care a coordonat studiul.
Molecule asociate cu rezistenţa la tratament
Potrivit Sciencedaily.com, oamenii de ştiinţă au identificat două molecule, necunoscute până în prezent, ca fiind proteine de transport. „Doar 30 de proteine care ajută la stabilirea grupelor sanguine de bază fuseseră identificate până în prezent. Dar acum numărul lor ajunge la 32”, notează Ballif în ediţia din februarie a revistei de specialitate „Nature Genetics”.
Ambele proteine sunt asociate cu rezitenţa la medicamentele care tratează cancerul, astfel că descoperirile pot contribui la îmbunătăţirea tratamentelor pentru anumite tipuri de cancer.
50.000 de japonezi au grupa Junior Negativ
În afara grupelor A,B,AB, 0 şi a RH-ului, Societatea Internaţională a Transfuziilor de Sânge recunoaşte alte 28 de grupe sanguine, însă Langereis şi Junior nu se numărau printre ele.
Ambele grupe sunt rare la nivel modial, spun specialiştii, ceea ce scade posibilitatea de indentificare a unor donatori de sânge compatibili, însă există mai multe etnii în cadrul cărora sunt şanse mai mari de incidenţă. „Se crede că peste 50.000 de japonezi au grupa Junior Negativ şi pot întâmpina probleme la transfuzia de sânge sau în relaţia dintre mamă şi făt”, a mai spus Bryan Ballif.