Evenimentul Zilei > International > ATENŢIE: De la 1 iulie, în Franţa, şoferii sunt obligaţi să aibă etilotest în maşină
ATENŢIE: De la 1 iulie, în Franţa, şoferii sunt obligaţi să aibă etilotest în maşină

ATENŢIE: De la 1 iulie, în Franţa, şoferii sunt obligaţi să aibă etilotest în maşină

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că începând din luna iulie 2012 toţi conducătorii auto în Franţa sunt obligaţi să aibă un aparat pentru verificarea alcoolemiei - etilotest.

Dispozitivul indică prezenţa alcoolului în aerul expirat. Este interzisă conducerea autovehiculelor când valoarea acestui indicator depăşeşte 0,25 mg/l, precizează un comunicat al MAE român remis EVZ.

Sunt exceptaţi de la această obligaţie conducătorii vehiculelor cu motor cu 2 sau 3 roţi, cu o capacitate cilindrică mai mică de 50 cm³.

Aparatul trebuie să respecte condiţiile de valabilitate prevăzute de fabricant: data expirării şi certificarea  conformităţii cu normele legale.

Există două tipuri de dispozitive: chimic şi electronic. În general costul dispozitivului chimic este de 1-2 euro, iar al celui electronic depăşeşte 100 euro. Acestea aparate se pot achiziţiona atât din  hipermarketuri, cât şi din magazinele de cartier. În cazul utilizării dispozitivului chimic, este preferabil să se achiziţioneze două aparate.

Începând cu data de 1 noiembrie 2012, lipsa acestui dispozitiv va fi sancţionată cu o amendă de 11 euro în cazul unui control rutier. 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.