Rata şomajului, conform definiţiei internaţionale dată de Biroul Internaţional al Muncii (BIM), a fost, anul trecut, de 7,4%, în creştere faţă de anul 2010, când rata şomajului a fost de 7,3%, a anunţat astăzi Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat de presă.
Şomerii, conform definiţiei BIM, sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă; sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,1 puncte procentuale: 7,9% pentru bărbaţi faţă de 6,8% pentru femei.
În ceea ce priveşte mediile rezidenţiale, şomajul a fost anul trecut de 8,8% în mediul urban, faţă de 5,5% în mediul rural. Rata şomajului avea nivelul cel mai ridicat, 23,7%, în rândul tinerilor în vârstă de 15-24 de ani.
Şomeri de peste un an
Şomajul a afectat în măsură mai mare absolvenţii învăţământului mediu şi scăzut, pentru care rata şomajului a fost de 8,1%, respectiv 7,3%, mai mare comparativ cu rata înregistrată pentru şomerii cu studii superioare (5,1%).
Rata şomajului de lungă durată (în şomaj de un an şi peste) a fost de 3,1%. Incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea persoanelor aflate în şomaj de un an şi peste în total şomeri) a fost de 41,9%.
Şomajul pe termen lung s-a manifestat mai pregnant în cazul bărbaţilor (42,6% faţă de 40,9% în cazul femeilor) şi în mediul urban (44,3% faţă de 37,1% în mediul rural). Pentru tineri (15-24 ani), rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 15%, iar incidenţa şomajului de lungă durată în rândul tineretului de 63,4%.