ATENTATUL din BURGAS: Atacatorul a folosit 3 kg de TNT. Poliţiştii caută un complice, cetăţean american

ATENTATUL din BURGAS: Atacatorul a folosit 3 kg de TNT. Poliţiştii caută un complice, cetăţean american

Poliţia bulgară caută un presupus suspect al atentatorului sinucigaş, care a detonat o bombă pe aeroportul Burgas, potrivit Novinite.

UPDATE: Autorităţile bulgare nu l-au identificat încă pe suspect, dar susţin că au adunat suficiente dovezi în acest sens. Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia a confirmat, azi, în presa locală că poliţiştii caută acum un presupus suspect al autorului atentatului. Presa israeliană a difuzat un portret robot al presupusului complice al teroristului sinucigaş de la Burgas, transmite ediţia electronică a cotidianului sofiot Sega, citată de corespondentul Agerpres. Portretul robot a fost realizat de poliţia bulgară, care se teme că şi persoana respectivă ar putea să aibă o bombă asupra sa. Ziarele din Israel susţin că numele complicelui este David Jepson, cetăţean american. Bărbatul ar fi un cetăţean american pe nume David Jepson. Locuitorii staţiunii bulgăreşti Ravda, nu departe de Burgas, le-au declarat ziariştilor că portretul robot a fost arătat deja de poliţişti, care presupun că eventualul complice se află încă pe litoralul bulgăresc. "Atacul va face lumea democratică mai puternică" Bulgaria trebuie să aibă un răspuns mai adecvat la riscurile din prezent, spune preşedintele bulgar Rosem Plevneliev, adăugând că atentatul terorist este o problemă europeană. Plevneliev a susţinut o conferinţă de presă, ieri, la Varna, pe tema atacului terorist asupra autocarului cu turişti israelieni de pe aeroportul din Burgas.

Autorul exploziei se pare că a fost un sinucigaş, iar în urma atacului au murit şapte persoane şi 23 au fost rănite. "Ceea ce pot să garantez este că acest oribil act terorist va face lumea democratică mai puternică, Singurul mod în care ne putem adapta la riscurile secolului 21 este să fim uniţi", a spus şeful statului, citat de portalul Novinite. El a mai subliniat că Bulgaria are relaţii externe excepţionale şi a fost un vecin bun, iar incidentul indică faptul că orice ţară trebuie să-şi modernizeze sistemele pentru a face faţă provocărilor secolului 21.

Plevneliev a declarat că preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi alţi lideri europeni au subliniat că "aceasta este o problemă a Europei şi va fi rezolvată prin folosirea tuturor puterilor, competenţelor şi solidarităţii instituţiilor europene".

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele bulgar a convocat o şedinţă a Consiliului Consultativ pentru Securitate Naţională pentru 26 iulie. 3 kg de TNT folosite în atentat Ministrul de Interne Ţvetan Ţvetanov a declarat că atentatorul a folosit 3 kg de TNT în atac. Suspectul a încercat să închirieze o maşină, cu câteva zile înainte de atacul cu bombă, dar a fost refuzat pentru existau îndoieli asupra fotografiei sale de pe carnetul de conducere, spun poliţiştii şi angajaţii firmei de închirieri auto.

Atacatorul avea un permis fals de conducere din statul american Michigan. Potrivit agenţiei de presă AFP, acesta era înregistrat pe numele Jacque Felipe Martin, din Baton Rouge, Louisiana, născut în 1987. Afrodita Petrova, din partea companiei de închiriere auto a spus: "Era ras în cap aproape total...avea păr şaten, înfăţişare de arab, piele de culoare închisă şi vorbea engleză cu accent arabic. Avea foarte mulţi bani la el, în bancnote de 500 de euro şi părea supărat", a spus femeia. Vorbind la postul naţional de televiziune din Bulgaria, ea a insistat că bărbatul ar fi cel din imaginile difuzate de televiziuni, date publciităţii de autorităţi, dar ar fi purtat o perucă. Înregsitrările video arătau un bărabt care se plimba prin terminal, cu o şapcă de baseball pe cap, cu părul lung şi cu un rucsac mare în spate.