Explozia a avut loc la ora locală 10.30 şi a vizat un grup de poliţişti din cartierul Taksim. Aici, zilnic 24 de ore din 24 sunt desfăşurate forţe de ordine.
Printre răniţi sunt civili şi mai mulţi oameni ai legii. Doi dintre ei au ajuns în stare gravă la spital.
"M-am întors şi am văzut un poliţist cu sânge pe faţă, iar cineva zăcea la pământ. Oamenii au început să fugă panicaţi. Era un autobuz cu 20 de poliţişti. Au coborât să vadă ce se întâmplă. După câteva minute, poliţiştii le-au cerut oamenilor să nu se apropie. Cred că am auzit şi focuri de armă, dar nu sunt foarte sigur", povesteşte îngrozit un martor, citat de BBC.
Atacul a avut loc pe esplanada Pieţii Taksim, frecventată de zeci de mii de oameni zilnic, iar martorii oculari susţin că atacatorul intenţiona să urce în autobuzul cu poliţişti în momentul în care bomba a explodat.
Bărbatul care purta explozibilul a murit, sărind în aer împreună cu încărcătura, a declarat guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu. Asupra lui au fost găsite şi alte încărcături explozive, a mai spus oficialul turc
Zeci de ambulanţe şi maşini de poliţie au fost mobilizate la faţa locului. Zona a fost izolată, iar strata pietonală Istiklal din apropiere a fost blocată, potrivit CNN-Turk şi NTV.

Sursa foto: Reuters
Val de atentate
Atentatul nu a fost revendicat.
În trecut, rebelii kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grupurile afiliate organizaţiei al-Qaeda, dar şi grupurile de extremă-stânga au comis atentate cu bombă la Istanbul, o metropolă cu 12 milioane de locuitori.
Astă vară, în iunie, o bombă a explodat la periferia Istanbulului la trecerea unui autobuz militar. Şase oameni au fost ucişi atunci. Atacul a fost revendicat de grupul radical kurd, "Vulturii libertăţii din Kurdistan", văzut de autorităţile din Ankara ca un pseudonim folosit de PKK atunci când pune la cale atentate care şochează opinia publică.
Duminică după-amiază expira acordul de încetare a focului decretat unilateral de rebelii kurzi.