Atentat la Moscova: autorul era originar din Caucazul de Nord

Atentat la Moscova: autorul era originar din Caucazul de Nord

Atentatul de pe aeroportul internaţional Domodedovo din Moscova a fost comis de un terorist kamikaze originar din Caucazul de Nord, o regiune instabilă din sudul Rusiei, a declarat, sâmbătă, reprezentantul oficial al Comitetului de anchetă, Vladimir Markin, citat de Agerpres.

În atentatul de la Moscova au murit 35 de persoane, iar alte 130 au fost rănite pe aeroportul Domodedovo. Potrivit unor informații bomba purtată de terorist ar fi putut fi declanşată de la distanţă, de o altă persoană. La locul atentatului au fost găsite bucăţi topite dintr-un telefon mobil, printre rămăşiţele sinucigaşului, scrie ediţia de astăzi a Kommersant, ceea ce poate indica faptul că bomba putea şi declanşată de la distanţă.

În ceea ce priveşte locul în care a fost amplasată bomba, una dintre ipoteze a fost confirmată. Dispozitivul nu se afla în bagaj, ci chiar pe corpul teroristului. Poliţia rusă care ancheteată atentatul de pe aeroport mai spune, conform Kommersant, citat de Agerpres, că teroristul purta asupra sa un fel de mulaj din plastic, similar centurile campionilor de box, "diluat" cu praf de puşcă, plin cu bile metalice şi cuie.

Bomba nu a fost detonată imediat ce teroristul a intrat în sala din aeroport în care s-a produs explozia, ci la aproximativ 10-15 minute. Martorii îşi aminesc de faptul că "în tot acest răstimp, bărbatul pe care martorii l-au reţinut ca fiind îmbrăcat într-o geacă de culoare închisă şi cu şapcă, s-a plimbat nervos prin sală, ba se apropia de mulţimea de oameni care întâmpinau pasagerii, ba se depărta. Posibil că cineva dintre complicii teroristului, gândindu-se că acesta nu se va decide să apese pe buton, l-a aruncat în aer de la distanţă", scrie Agerpres, care citează Kommersant.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni după-amiază, în jurul orei 16.15 (ora Moscovei), o explozie puternică a avut loc pe aeroportul Domodedovo, din Moscova. S-a stabilit imediat că a fost vorba despre un atentat terorist. În urma exploziei, 35 de persoane au murit, iar alte 130 au fost rănite.

În urma incidentului, premierul rus Vladimir Putin l-a demis pe şeful direcţiei transporturi din Ministerul rus al Afacerilor Interne.