Astfel, noul proiect de lege, care nu a fost încă depus în Parlament, prevede "arestul sever" doar împotriva celor care comit infracțiuni contra vieții, prin care s-au cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, infracțiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme și acte de terorism, informează HotNews.

 Conform proiectului, faptele de corupție nu vor intra la infracțiuni ce necesită  "arestul sever".

Modificările introduse de noul proiect de lege vizeză articolul 202, care se referă la "scopul, conditiile generale de aplicare si categoriile masurilor preventive." Astfel,
potrivit inițiatorilor,  arestarea preventivă se dispune în urmatoarele doua forme: arestul la domiciliu sau arestul sever, acesta din urmă fiind un un concept nou introdus, care nu exista în vechiul Cod de Procedura Penală.

De asemenea se introduc două alineate noi la articolul 208:

"(5) Inculpatul față de care s-a dispus una din masurile prevazute la art 202 alin (4) lit. a), d) si e), nu este încătușat în nicio împrejurare, cu excepția celor cercetați pentru infracțiuni comise prin acte de violență, a celor care s-au sustras urmaririi penale, precum și a inculpaților care s-au opus masurii dispuse.

(6) Masurile luate față de inculpatul reținut ori arestat, în vederea deplasării în spaiul public, trebuie sa fie proportionale cu pericolul concret pentru ordinea publica aperciat potrivit art. 223".