Asistenta de la Maternitatea Giuleşti, eliberată condiţionat

Asistenta de la Maternitatea Giuleşti, eliberată condiţionat

Asistenta medicală de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinci, a fost pusă în libertate.

Florentina Cîrstea a beneficiat de clemenţa magistraţilor de la Judecătoria sectorului 6 Bucureşti care au admis cererea de eliberare condiţionată depusă de asistentă, relatează Mediafax.

În 15 septembrie, aceeaşi instanţă prelungise cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă a Florentinei Cîrstea. Ea a făcut recurs la Tribunalul Bucureşti, dar şi această instanţă a respins contestaţia. În cele din urmă, femeia a depus cererea de eliberare condiţionată care i-a fost admisă.

Asistenta medicală de la Maternitatea Giuleşti este acuzată de ucidere din culpă şi de vătămare corporală din culpă, în urma incendiului care a provocat moartea a şase bebeluşi şi rănirea altor cinci. Între timp, anchetatorii au primit rezultatele expertizelor dispuse în dosar, implicit pe cele privind necropsiile bebeluşilor.

În cazul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului instanţei supreme au început urmărirea penală şi faţă de asistenta Florentina Cîrstea, care era responsabilă cu supravegherea bebeluşilor în seara de 16 august, precum şi faţă de şeful Serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima.

Florentina Cîrstea a fost arestată în 24 august, iar Vasile Dima este cercetat în libertate.  Şeful Secţiei "Neonatologie", urmărit penal Şi şeful Secţiei Neonatologie de la Maternitatea Giuleşti, Adrian Ioan Toma, este urmărit penal în cazul incendiului din 16 august, fiind acuzat de neglijenţă în serviciu. Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Ioan Toma, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, care a avut consecinţe deosebit de grave.

Anchetatorii au stabilit, pe baza probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, că medicul, în calitate de şef al Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie "Prof. dr Panait Sârbu" (Maternitatea Giuleşti), a gestionat în mod defectuos resursele umane existente, neluând măsurile manageriale necesare pentru asigurarea în permanenţă, pe orice tură, la salonul de terapie intensivă nou-născuţi, a câte doua cadre medicale, aşa cum prevăd dispoziţiile legale, în condiţiile în care numărul nou-născuţilor din salon depăşea în mod constant numărul maxim admis, se arată într-un comunicat al Parchetului instanţei supreme. Spitalul "Panait Sârbu", incriminat Totodată, procurorii au dispus şi începerea urmăririi penale faţă de Spitalul "Panait Sârbu" - Maternitatea Giuleşti.  Procurorul şef Marius Iacob a declarat că anchetatorii au constatat încălcarea normelor de securitate în muncă, de securitate a sistemelor electrice, gestionarea resurselor umane, existând posibilitatea să fie extinsă urmărirea penală şi în cazul altor persoane fizice.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Ne puteți urmări și pe Google News