Ascensiunea lui Mihai Stoica, tupeistul-şef din Liga I la fotbal

Ascensiunea lui Mihai Stoica, tupeistul-şef din Liga I la fotbal

EVZ a recompus traseul pe care l-a avut Meme, cel care dintr-un oficial ce se ocupa cu protocolul la Oţelul a ajuns mare lider la Steaua, cel mai titrat club din România. Campion cu echipa din Ghencea şi cu Unirea Urziceni, bătăuş, instigator, prieten al fotbaliştilor şi al ziariştilor, acestea sunt doar câteva dintre reperele carierei gălăţeanului.

Mihai Stoica, managerul general al echipei Steaua, rămâne unul dintre personajele controversate din fotbalul românesc. Ieşit pentru puţin timp din centrul atenţiei, după ce s-a despărţit de Unirea Urziceni, Meme a reapărut în prim-plan în momentul reîntoarcerii în Ghencea.

Revenirea la cheremul finanţatorului Gigi Becali este sinonimă cu spulberarea unui "motto" de care Stoica a făcut mereu paradă: "Mai bine mor în picioare decât să trăiesc o viaţă în genunchi!". Aşa răspundea Stoica în momentul în care era întrebat despre o posibilă reînregimentare a sa la Steaua.

Decizia de a face cale întoarsă în Ghencea i-a bucurat pe mulţi dintre fanii "roş-albaştrilor", dar pe şi mai mulţi i-a dezamăgit. Managerul a dovedit încă o dată că rămâne un pragmatic feroce, care nu ezită să abdice de la orice principiu pentru a-şi atinge scopul.

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ a întocmit portretul acestui personaj cuibărit la sânul celui mai titrat club din România. Ascensiunea lui a fost marcată de intrigi şi de momente în care oficialul şi-a probat duplicitatea. Punctele lui forte sunt faptul că ştie să se facă iubit de jucători şi este apropiat de anumiţi jurnalişti, iar pe deasupra este "tare-n gură", fapt care place la nebunie patronilor, şi, uneori, are ochi buni la transferuri.

Adus în fenomen de naşul său, Florentin Sandu, în 1992

În adolescenţă, legăturile lui Meme cu fotbalul au fost mai mult afective. Gălăţeanul a evoluat fără succes la nivel de copii şi juniori pentru echipa Oţelul şi în Divizia D, la Voinţa Sivita. Apoi, a rămas un apropiat al fenomenului, în postura de microbist.

Absolvent de Politehnică, Stoi ca a fost introdus cu adevărat în fotbal la începutul anului 1992. La 27 de ani, Meme a fost numit vicepreşedinte la Oţelul Galaţi, ajungând al doilea om în organigrama moldovenilor, după preşedintele Marius Stan. Omul care l-a aruncat pe actualul stelist în tumultuosul fotbal mioritic a fost Florentin Sandu, naşul de cununie al lui Stoica şi cel care în acea perioadă era director general la SIDEX Galaţi, precum şi un important membru al PDSR.

"Era băiat fâşneţ şi atunci, avea tupeu, dar nu sărea calul. Şi-a făcut ucenicia pe lângă Marius Stan. A furat, practic, meserie. Ştia să se facă simpatizat şi intra la inima jucătorilor. Ştia să şi-i apropie. La un moment dat, între Meme şi Stan s-a produs ruptura. Cred că a fost vorba de ambiţia lui Mihai de a deveni numărul unul în club", ne-a povestit unul dintre apropiaţii echipei Oţelul.

Şi acum Stoica acţionează după metode asemănătoare, făcând planuri ascunse pentru a deveni, conform unor dezvăluiri apărute recent în cotidianul "ProSport", cel mai important om pe linie executivă de la Steaua, iar pentru asta vrea să se debaraseze de Valeriu Argăseală, precum şi de rudele patronului Gigi Becali.

La Oţelul, cuplul Stoica-Stan a reuşit să transforme echipa de la malul Dunării dintr-una de pluton în "campioana provinciei" (în stagiunea 1996-1997, Oţelul a terminat pe locul patru în clasament, după Steaua, FC Naţional şi Dinamo). Numai că, treptat, Stoica i-a făcut vânt lui Stan. Dacă la început se ocupa cu protocolul, având ca obiectiv să transforme portbagajul ziariştilor şi pe cel al arbitrilor într-un "acvariu" cu peşte proaspăt, Meme a reuşit să devină, în scurt timp, omul care decidea la gruparea de la Dunăre. S-a lăudat tot timpul că, în postura de şef, nu a participat la blaturi, într-o perioadă în care Cooperativa producea pe bandă rulantă partide ruşinoase, însă realitatea l-a contrazis.

De pomină a rămas un meci strategic, Ceahlăul - Oţelul, scor 0-0, din penultima etapă a sezonului 2000-2001. Rezultatul le-a avantajat pe ambele formaţii, care aveau nevoie de câte un punct pentru a nu avea emoţii în privinţa retrogradării. La "mijloc" a fost băgată formaţia Foresta Suceava, grupare care a şi picat în eşalonul secund.

A negociat cu Copos venirea la Rapid

După lupte interne, Meme a ajuns conducător suprem la Galaţi şi a început să se evidenţieze în fotbalul nostru prin declaraţiile acide la adresa granzilor din Capitală, al căror mare adversar s-a declarat în nenumărate rânduri. La puţin timp după ce a devenit un contestatar al formaţiilor bucureştene, Stoica a întors armele cu 180 de grade, când a decis să lucreze în Ghencea. "Am fost stelist de mic. Mergeam la meciuri la peluză, în galerie", spunea Meme, omiţând faptul că, în anii ’80, galeria "roş-albaştrilor" lua loc la tribuna a II-a.

Afinitatea pentru Steaua nu l-a împiedicat pe omul de fotbal să negocieze cu George Copos preluarea unui post în conducerea Rapidului. În 2001, Stoica şi-a dat acordul pentru a deveni preşedinte în Giuleşti, dar s-a răzgândit peste noapte.

Perspectivele i s-au deschis în vara anului 2002, când Gigi Becali l-a adus în Ghencea ca director sportiv. Deşi pentru această funcţie favorit era rivalul Marius Stan, Meme a reuşit să uneltească din nou cu folos împotriva fostului său şef de la Galaţi. Timp de doi ani, Stoica nu a avut activitate la Steaua. În acele vremuri, manager era Victor Piţurcă, antrenor căruia Meme îi stătea ca un ghimpe în coastă. Ruptura survenită în vara anului 2004 între Becali şi Piţurcă i-a căzut cum nu se poate mai bine gălăţeanului, care a devenit cel mai important om din Ghencea, fiind avansat manager general.

LIPSIT DE MODESTIE. De multe ori, Meme se crede mai mare decât este în realitate FOTO: OCTAVIAN COCOLOŞ

DECIZII MANAGERIALE

Mână bună la Bănel Nicoliţă, s-a făcut de râs cu piticul Elton

Pentru "roş-albaştri" au urmat trei ani de vis, în care echipa a câştigat de două ori campionatul, s-a calificat în semifinalele Cupei UEFA şi a pătruns în grupele Ligii Campionilor după o pauză de zece ani. Meme a lucrat în acest interval de timp cu antrenorii Walter Zenga, Oleg Protasov şi Cosmin Olăroiu. Managerul general a avut mână bună la transferuri, reuşind să aducă de-a lungul timpului jucători ca George Ogăraru, Victoraş Iacob, Gabi Boştină, Sorin Ghionea sau Bănel Nicoliţă.

Pe de altă parte, în momentul în care a început să cumpere jucători exotici, Stoica a dat rateu după rateu. Portughezul Carlos Fernandes, israelianul Klemi Saban, brazilienii Elton Xavier şi Andrey Nazario au dezamăgit cu toţii în tricoul roş-albastru. Mai mult, pe la colţuri s-a vorbit despre comisioanele care i-ar fi revenit conducătorului din Ghencea în urma acelor tranzacţii. În primăvara anului 2007, pe fondul unei crize de rezultate a Stelei, Meme s-a certat violent cu Gigi Becali şi a plecat furtunos de la Steaua.

"Nu mă mai întorc niciodată acolo, cât timp va fi Gigi patron. O să distrugă acest club!", a avertizat Stoica. Între cei doi a urmat o perioadă agitată, marcată de dispute verbale violente. Între timp, omul de fotbal a ajuns manager general la Unirea Urziceni. Cu el conducător, şi cu Dan Petrescu antrenor, echipa ialomiţeană a uimit fotbalul românesc, reuşind să câştige, în 2009, Liga I şi să facă furori în grupele Ligii Campionilor, strângând opt puncte şi fiind la un pas de calificarea în "optimi".

În această toamnă, atunci când a văzut că Unirea se dezmembrează, din pricina situaţiei financiare dezastruoase, s-a certat cu patronul Dumitru Bucşaru şi a demisionat.

Pentru o scurtă perioadă de timp, Stoica s-a implicat doar în mass-media, devenind analist la emisiunile de profil şi chiar editorialist la "Gazeta Sporturilor". Şi-a dat acceptul pentru a lucra la echipa FC Vaslui, dar s-a răzgândit după câteva zile, datorită conflictului pe care patronul Adrian Porumboiu îl avea cu antrenorul spaniol Lopez Caro. Fire imprevizibilă, Stoica a uimit în urmă cu o lună şi jumătate, când a decis să revină la Steaua, uitând toate disputele avute cu Gigi Becali, dar şi de principiile după care spunea că se conduce. SCANDALAGIU DE MESERIE

La Oţelul Galaţi l-a alergat pe Andrei Gheorghe

De-a lungul timpului, Meme Stoica a fost implicat în mai multe conflicte în lumea fotbalului. De departe, cel mai de impact episod s-a petrecut în primăvara anului 2005, atunci când, în timpul partidei Steaua-CFR Cluj, a coborât de la lojă şi l-a lovit cu pumnul pe Radu Ion, un suporter al "militarilor" aflat la tribuna I. Ulterior, cei doi s-au împăcat, victima primind o sumă de bani din partea lui Gigi Becali pentru a uita incidentul şi a nu face tărăboi.

Nu este singurul gest golănesc comis de Mihai Stoica. În 1993, pe când era vicepreşedinte la Oţelul Galaţi, la un joc disputat de echipa sa contra formaţiei FC Braşov, omul de fotbal l-a alergat pe teren pe Andrei Gheorghe, maseurul "stegarilor".

Şi cu alte ocazii, Meme şi-a umflat muşchii. În toamna anului 2007, la o partidă jucată de Unirea Urziceni contra celor de la Dinamo, a intrat val-vârtej în loja "câinilor" şi a început să-i apostrofeze pe acţionarii "roş-albilor". Discuţia contradictorie a degenerat, iar Meme a ieşit cel mai şifonat. Conform martorilor oculari, a fost ars pe frunte, cu trabucul, de către acţionarul dinamovist Cristi Borcea. Imediat după acel incident, managerul general şi-a acoperit fruntea cu o şuviţă de păr, pentru a masca urmele.

La nivel de ură personală, în fotbalul românesc puţine conflicte se pot compara cu animozitatea existentă între Mihai Stoica şi antrenorul Victor Piţurcă. Cei doi s-au jignit în repetate rânduri, ori de câte ori au avut ocazia. Tehnicianul i-a reproşat gălăţeanului că nu a făcut nimic în fotbal, fiind un personaj parazitar, şi că tot timpul s-a ocupat numai de intrigi şi de jocuri de culise. "Meme Stoica nu a făcut mare lucru la Steaua. Când eram eu acolo, venea la ora 13.00 şi îmbârliga suporterii pe blog. La un moment dat a început perversităţile despre mine. Lui i se potriveşte cel mai bine rolul de curvă!" VICTOR PIŢURCĂ, fost antrenor al echipei Steaua 19 ani a adunat Mihai Stoica în fotbalul mioritic. Fără să fi fost un jucător reprezentativ, cel poreclit Meme a dat din coate şi s-a impus rapid la Oţelul Galaţi, apoi a făcut carieră la Steaua, club pe care susţine că îl are în suflet