Meniscul sau ligamentele rupte pot fi reparate fara clasicele taieturi, cu ajutorul artroscopului.
Tehnica minim invaziva, artroscopia este utilizata in acelasi timp pentru diagnosticarea si tratarea cu foarte mare precizie a diferitelor afectiuni ale articulatiilor. In afara tratarii sau indepartarii meniscului rupt, a ligamentelor rupte, cu artroscopul se mai pot indeparta depunerile de calciu, fragmentele osoase sau pintenii ososi.
"Artroscopul este ultilizat pentru vizualizarea directa a tuturor articulatiilor: genunchi, articulatia umarului, sold, glezna, cot si pumn. La noi, cele mai eficiente interventii se fac la genunchi si umar", explica medicul ortoped Marius Filip, de la Spitalul Clinic Universitar de Urgenta din Bucuresti, unde s-a facut pentru prima data o astfel de procedura.
Artroscopul este "dotat" cu o camera de luat vederi cu diametrul de aproximativ doi milimetri. Capatul artroscopului este introdus in articulatii, imaginile inregistrate de camera fiind transmise pe un monitor la care este conectat aparatul.
Avantajul artroscopului este ca, fata de o operatie obisnuita, nu se taie genunchiul sau o alta articulatie, ci se fac doua incizii cu un diametru de aproximativ 2,5 mm, una pentru a introduce artroscopul si alta pentru instrumentul chirurgical.
"Daca la RMN (rezonanta magnetica nucleara) pot aparea anumite erori de interpretare, cu artroscopul nu mai este cazul. Cu acest aparat practic se vede direct leziunea", mai spune doctorul Marius Filip.
Acesta precizeaza ca pacientul se pune pe picioare imediat dupa operatie, chiar de-a doua zi putandu-se duce la serviciu. In afara spitalelor si centrelor medicale, exista posibilitatea efectuarii interventiei cu artroscopul si acasa, costurile intr-o astfel de situatie fiind intre 200 si 400 de euro.