Potrivit lui Eric Baude, directorul Centrului cultural francez din Timişoara, cea de-a doua ediţie a fenomenului sTRAdART îşi propune să scoată arta din turnul de sticlă al galeriilor şi instituţiilor de profil şi de a o aduce în spaţiul public, chiar şi pe stradă, în calea cetăţeanului grăbit.

Prima cursă artistică porneşte astăzi, de la ora 19.00, iar ultima, duminică, după prânz. Artiştii francezi Julian Grosjean şi Ulrich Estreich vor difuza în tramvaie o serie de înregistrări cu mărturii ale timişorenilor despre patrimoniul, cultura, originea şi istoria oraşului de pe Bega. Germanul Rochus Aust a înregistrat sunete din cele două cartiere, pe care le „va purta“ într-un geamantan echipat cu difuzoare. El va difuza câte o secvenţă din ce a înregistrat în fiecare staţie de tramvai, în timp ce călătorii vor încerca să recunoască de unde provine.

Şi spaţiul din jurul tramvaielor va fi colorat. Silvestru Munteanu va amplasa postere autocolante în staţii şi pe geamurile mijloacelor de transport în comun, cu personaje stereotip alese din publicul călător, iar Vlad Cadar a colorat deja becurile stradale şi jumătăţile de sferă din beton care opresc trecerea maşinilor peste linia de tramvai.

La Iaşi, se dă liber la jazz

Tot astăzi debutează, la Iaşi, NewJazz Festival, una dintre puţinele manifestări din România dedicate curentelor avangardiste din muzica jazz. Până duminică, fanii genului se pot delecta în Parcul Casei „Vasile Pogor“ cu mostre de combinaţii de jazz cu alte stiluri muzicale, la iniţiativa Companiei FaPt – Fabrica de artă şi Producţie Teatrală din Iaşi.
 
Azi, de la ora 16.00 până la miezul nopţii, cântă Slang Funk, Decebal Bădila, Petrică Andrei, Vlad Popescu, Brigada Artistică Urbană, Butterflies in my stomach şi Dublex Inc. Mâine, de la aceeaşi oră, vor evolua KIDJA Clouds, Tom Wieland din Austria, Aievea şi saxofonistul francez Etienne Jaumet. Duminică urcă pe scenă DJ-ul Michael Rutten de la Soulpatrol, britanicul Alan Brown de la Soul Seduction şi formaţiile Clara Hill Live band şi Marius Vernescu & Aqua. (Florentina Ciuvercă)