Fostul candidat la preşedinţia Columbiei, Ingrid Betancourt, trei americani şi 11 columbieni, ţinuţi ostatici de Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), au fost eliberaţi de armata columbiană, a anunţat ieri ministrul columbian al apărării, Juan Manuel Santos.
Ingrid Betancourt, în vârstă de 46 de ani, a fost ţinută ostatică de gherila de stânga FARC timp de peste şase ani. Betancourt, ostaticii americani Thomas Howes, Marc Gonsalves şi Keith Stansell, altături de unsprezece militari columbieni, majoritatea ofiţeri, au fost eliberaţi în timpul unei operaţiuni a armatei columbiene în provincia Guaviare din sud-estul Columbiei.
Cei cinsprezece au fost transportaţi iniţial la o bază militară, iar apoi au aterizat pe aeroportul din capitala Columbiei, Bogota. Ministrul apărării Juan Manuel Santos a declarat că foştii ostatici sunt în stare bună de sănătate.
În primul său comentariu public, Betancourt a mulţumit armatei columbiene pentru că a eliberat-o din mâinile gherilei de stânga, după şase ani de captivitate în tabere din junglă. "Cred că acesta este un semn al păcii în Columbia, cred că putem găsi pacea", a spus Ingrid Betancourt pentru postul de radio columbian Caracol. Vestea eliberării fostei candidate la preşedinţia Columbiei a fost salutată de autorităţile de la Madrid, Paris şi Washington. Spania şi-a exprimat "enorma satisfacţie" în urma anunţului eliberării ostaticii franco-columbiene Ingrid Betancourt, a declarat ieri un purtător de cuvânt al guvernului spaniol. "Ingrid se simte bine. În acest moment este la o bază militară din Columbia. Suntem foarte fericiţi", a spus premierul francez Nicolas Sarkozy, după salvarea lui Ingrid Betancourt de către armata columbiană.
La rândul său, în timpul unei convorbiri telefonice, preşedintele american George W. Bush l-a felicitat pe preşedintele columbian Alvaro Uribe şi i-a mulţumit acestuia pentru eliberarea celor trei ostatici americani, a anunţat un purtător de cuvânt de la Casa Albă. Cei trei americani, ţinuţi ostatici timp de mai mulţi ani de FARC, se îndreaptă deja spre ţara lor. "În acest moment ei zboară spre Statele Unite pentru a fi din nou împrună cu familiie lor" a spus Juan Manuel Santos.
Eliberarea celor 15 ostatici este o mare lovitură de imagine dată de actualul preşedinte al Columbiei, Alvaro Uribe. Preşedintele de dreapta a adoptat multe măsuri împotriva gherilelor şi a folosit miliarde de dolari pentru combaterea crimei organizate.
Gherila marxistă FARC este considerată o organizaţie teroristă de către Coulmbia, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. FARC a spus că luarea de ostatici este o tactică militară ce face parte dintr-un război civil complex cum este cel din Columbia, în care sunt implicate organizaţii paramilitare de dreapta, forţe guvernamentale şi grupări de traficanţi de droguri.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 15.20
Betancourt va candida din nou la preşedinţia Columbiei
"Să vedem dacă pot vorbi, pentru că sunt foarte, foarte emoţionată". Aşa a început conferinţa de presă susţinută la Bogota de Ingrid Betancourt.
După ce şi-a revăzut mama şi soţul, Ingrid Betancourt şi-a manifestat încântarea faţă de operaţiunea armatei şi impactul acesteia asupra imaginii Columbiei. "Cred că este un semn de pace pentru Columbia, că putem găsi pacea", a spus Betancourt. Apoi, deşi a declarat că Uribe "este un preşedinte foarte bun", a ţinut să îşi anunţe candidatura la preşedinţia Columbiei. "Sper că voi deveni preşedintele Columbiei", a fost declaraţia-şoc a lui Betancourt.
Ingrid Betancourt Pulecio a candidat la preşedinţia Columbiei în 2002, când a obţinut sub 0.5% din sufragii.
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a ţinut să mulţumească armatei columbiene pentru operaţiune şi s-a declarat încântat de revenirea lui Betancourt. "Există mereu o rază de speranţă şi astăzi bucuria este uriaşă. Întreaga Franţă salută revenirea lui Ingrid Betancourt" Succes total pentru Uribe
Presa internaţionala laudă la unison operaţiunea armatei columbiene şi consideră că actualul preşedinte columbian, Alvaro Uribe, a repurtat cel mai mare succes al carierei sale. "Preşedintele columbian Alvaro Uribe a înregistrat cel mai mare succes din carierea sa politică care îi deschide calea, dacă acesta este obiectivul său, pentru cel de-al treilea mandat", a comentat cotidianul El Pais.
Un alt cotidian spaniol, El Mundo, consideră că operaţiune reprezintă "succesul total pentru politica de securitate a preşedintelui Alvaro Uribe".