Evenimentul Zilei > International > Ariel Sharon: 80 de ani de viaţă, doi ani de comă profundă
Ariel Sharon: 80 de ani de viaţă, doi ani de comă profundă

Ariel Sharon: 80 de ani de viaţă, doi ani de comă profundă

Nicio celebrare publică nu a fost prevăzută pentru astăzi la Ierusalim, când Ariel Sharon împlineşte 80 de ani, acesta aflându-se de doi ani în comă, ţinut în viaţă numai de aparatele medicale.

Familia lui Sharon se reuneşte astăzi la spital, într-o atmosferă destul de apăsătoare, având în vedere că fiul cel mare, Omri, îşi va ispăşi începând de mâine pedeapsa de şapte luni de închisoare, pentru implicarea într-o afacere de corupţie.

El a fost acuzat anul trecut pentru încălcarea legii privind finanţarea campaniilor electorale ale tatălui său. Ariel Sharon se află internat, cu şanse infime de revenire, din 4 ianuarie 2006, atunci când a fost imobilizat la pat în urma unui atac cerebral. Fostul general, devenit unul dintre liderii politici ai dreptei naţionaliste, a tulburat apele în tabăra sa după ce a recurs la retragerea unilaterală din Fâşia Gaza.

În urma acestei retrageri, operată fără acordul Autorităţii Palestiniene, tabăra moderaţilor palestinieni a fost slăbită, în timp ce islamiştii Hamas care refuză recunoaşterea Israelului şi-au multiplicat acţiunile violente. Sharon continuă să suscite nostalgia israelienilor, ţinând cont şi de eşecurile succesorului său, actualul prim-minstru Ehud Olmert, în războiul împotriva Libanului din 2006, relatează AFP.