Arbitrii români îi ajută pe granzi şi în Europa

Arbitrii români îi ajută pe granzi şi în Europa

"Centralul" Cristi Balaj este pus la zid fiindcă a ţinut partea Barcelonei.

În plin scandal legat de arbitrajele favorabile de care beneficiază granzii din Liga I la fotbal (Steaua, Dinamo şi Rapid), un "central" român este acuzat că şi-a transferat metehnele căpătate în România pe arenele din străinătate, favorizând pe faţă una dintre marile forţe ale Europei.

Pus să oficieze la partida FC Copenhaga-FC Barcelona (scor 1-1), de marţi seară, "centralul" Cristi Balaj a tras spuza pe turta spaniolilor, greşind în două rânduri în defavoarea nordicilor: prima oară când nu l-a eliminat pe portarul Valdes, care a avut o intrare de K 1 asupra lui N'Doye, apoi a anulat uşor golul aceluiaşi N'Doye pentru un presupus fault în atac.

Dincolo de prestaţia lui Balaj, remarcabil rămâne faptul că avem un "fluieraş" care se învârte în cercurile înalte ale arbitrajului european, după o lungă perioadă de secetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Liga I însă, tabloul este dezolant: tot mai mulţi "centrali" sunt bănuiţi că fac parte din diverse sfere de influenţă şi că răspund atunci când alde Borcea, Dinu-"Vamă" şi Gigi Becali apasă pe "butoane".

EVZ: Cristi, cum a fost la partida de la Copenhaga? Cristi Balaj: A fost un meci greu. Unul dintre cele mai dificile pe care le-am condus în carieră, cu o miză imensă. Am oficiat la meciul AC Milan - Auxerre, dar acum a fost cu totul altceva. La astfel de jocuri ţi se cere să fii cât mai exact în deciziile pe care le iei pe teren.

Au fost anumite decizii care au nemulţumit gazdele. Ştiu la ce te referi. Nu am voie să fac comentarii pe seama fazelor, dar ţin să spun că am fost felicitat după meci de observator şi de la ceilalţi oficiali, iar acest lucru m-a bucurat. Despre faza cu N'Doye şi Valdes, văzusem cum Puyol fusese lovit de atacantul celor de la Copenhaga. A fost o fază la limită. Unii spun că am făcut bine că am dat doar avertisment, fiindcă Valdes jucase mingea, alţii zic că trebuia să-l elimin pe Valdes. Am avut o singură fază discutabilă.

Dar faza de la golul anulat lui N'Doye? Acolo a fost un fault clar în atac. Am văzut foarte bine infracţiunea. De altfel, după meci, N'Doye a venit şi mi-a strâns mâna. La final, cu toţii erau fericiţi, fiindcă s-au calificat mai departe. Dincolo de polemicile născute, meritoriu este că avem "fluieraşi" chemaţi să oficieze la partide de o asemenea importanţă.

Cum apreciezi acest fapt? Alţii îşi protejează şi îşi laudă arbitrii, iar noi ştim doar să le dăm în cap. Asta este diferenţa dintre vestici şi noi. Nu ştiu dacă merităm să avem reprezentanţi la acest nivel, având în vedere ce se întâmplă la noi.

Pentru tine urmează derby-ul Rapid - Steaua, care a fost deja încins de declaraţiile dintre conducerile celor două cluburi. După atâţia ani de arbitraj, pot să mă detaşez de anumite probleme. Pentru mine, cu cât este presiunea mai mare, cu atât este mai bine.

Jucătorii colecţionează tricouri ale adversarilor celebri. Tu ai venit în bagaje cu tricoul lui Messi? Eu nu fac aşa ceva. N-avem voie să le cerem suveniruri jucătorilor.