Aproape jumatate dintre romani nu au avut niciodata cont la banca
- Adam Popescu
- 14 noiembrie 2007, 02:00
Aproape jumatate dintre romani (47%) nu au deschis vreodata un cont bancar sau depozit bancar, in timp ce aproape o treime au stiu ca economiile depuse la banci sunt garantate, potrivit unui studiu comandat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB).
Acesta a fost realizat pe un esantion de 2.023 persoane si are o marja de eroare de 2,2%. Incepand cu 1 ianuarie 2007, depozitele populatiei sunt garantate in limita a 20.000 de euro pe deponent.
Un procent de 14% dintre cei chestionati au in continuare incredere in depozitele bancare, in timp ce pastrarea banilor in casa sau acordarea de imprumuturi cu dobanda (camata) au ajuns metode apreciate doar de o mica parte dintre romani.
Cea mai sigura forma de economisire este considerata insa investitia imobiliara, dupa cum sustin 30% dintre respodenti, urmata de investitiile in metale pretioase si aur. Nici pastrarea banilor in valuta, in euro sau dolari nu mai este o solutie buna, potrivit sondajului. Doar 7% dintre chestionati prefera sa economiseasca in dolari, iar 8%, in euro.
Ce se intampla cu sumele economisite? Din cei 6% care au lichidat anul acesta un cont sau un depozit, mai mult de jumatate au cheltuit suma pe bunuri sau servicii, in timp ce doar 23% au depus banii in alte forme de economisire sau i-au investit.
Romanii prefera depozitele in valuta
Valoarea depozitelor bancare a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la aproape 185 miliarde lei, in crestere cu 51% fata de nivelul de aproape 122 miliarde lei inregistrat la finele anului trecut, potrivit datelor FGDSB. Depozitele la institutiile de credit participante la Fond s-au ridicat la 176,6 miliarde lei, iar cele la sucursalele bancilor straine, cu sediul in celelalte state membre ale Uniunii Europene, la 8,08 miliarde lei.
Ritmul anual de crestere a depozitelor in valuta a fost mai rapid decat cel al depozitelor in lei in primele noua luni, respectiv de 120,2% pentru valuta si 51,6% pentru lei. Chiar daca valoarea depozitelor a crescut, doar 2% dintre romani reusesc sa economiseasca usor, in timp ce 44% recunosc ca nu reusesc sa economiseasca niciodata. (Consuela Stegarescu, Mihaela Dinca)
SE INGRASA PUSCULITA?
De ce economisim?
In topul motivelor pentru care economisim se afla sprijinirea copiilor sau a altor rude si achizitionarea de bunuri. 19% dintre cei chestionati sustin ca strang bani pentru copii, in timp ce 7% economisesc pentru a-si cumpara o locuinta. Numarul celor care aduna bani pentru batranete ori pentru inmormantare (5%) il depaseste pe cel al romanilor care umplu pusculita pentru achizitionarea unui autoturism.
Pe de alta parte, 7% dintre cei chestionati economisesc pentru a-si permite o vacanta sau o calatorie de lux, in timp ce la investitii se gandesc doar 6%, iar la pornirea unei afaceri noi numai 0,3%. Suma medie pe care romanii reusesc s-o economiseasca variaza de la 50 de lei lunar (26% dintre cei chestionati) la 100 de lei pe luna (22%). Numai 2% dintre repondenti reusesc sa puna deoparte peste 1.000 de lei.