Evenimentul Zilei > Social > Aparat medical, ținut sub lacăt în spital. De ce nu poate fi folosit de pacienți
Aparat medical, ținut sub lacăt în spital. De ce nu poate fi folosit de pacienți

Aparat medical, ținut sub lacăt în spital. De ce nu poate fi folosit de pacienți

Un aparat de 100.000 de euro, cumpărat de aproape un an de zile, nu poate fi folosit pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgență din Sibiu.

Situație incredibilă la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu!  Din cauza unor proceduri care trebuie parcurse, un aparat nou, în valoare de peste 100.000 de euro, nu poate fi folosit de doctorii Secției Ortopedie. Practic, este vorba de un amplificator de imagine, care stă nefolosit în una din sectiille de operație din Secţia Ortopedie . Aparatul a fost cumpărat cu aproape 100.000 de euro, bani alocați de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean (CJ), astfel încât  medicii să poată opera în condiții moderne în cazul în care se întâmpla ceva la Summitul UE desfășurat în luna mai. Pentru a deveni funcțional, aparatul mai necesita autorizaţie de la  Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) de la Bucureşti, afirmă reprezentanții spitalului.

„Avem trei săli de operaţie, în care există două aparate de acest fel, vechi şi acesta, care este nou. Nu se pot face în acelaşi timp operaţii în toate cele trei săli, dacă ai nevoie de amplificator de imagine. Acest amplificator de imagine nou nu se poate folosi fără autorizaţie de funcţionare”, a declarat şeful Secţiei de Ortopedie, dr. Radu Fleacă.

Reprezentanţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu spun că au parcurs toți pașii necesari, la ora actuală aşteptand autorizaţie de funcţionare, care poate fi eliberată doar de comisia de la Bucureşti.

„Aparatul acesta a venit la finalul lunii decembrie 2018. De atunci, spitalul a făcut demersurile etapizat către CNCAN şi aparatul este în curs de autorizare, pe care sperăm să o primim cât de curând”, a precizat  purtătorul de cuvânt al spitalului sibian, Decebal Todăriţă.

Acesta susține că amplificatorul de imagine din sala de operaţie de la Ortopedie a costat în jur de 497.000 lei, bani  alocați de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu, astfel încât spitalul să fie dotat corespunzător pentru Summitul din mai 2019.Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă de la Sibiu  a comunicat în anul 2018 că primeşte fonduri pentru aparatură de la Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Summitului european din mai 2019.

Spitalul a menționat şi aparatul care a fost cumpărat în decembrie 2018, dar care nu a fost pus în funcţiune nici în octombrie 2019.

„În urma  solicitărilor Consiliului Judeţean Sibiu privind dotările suplimentare necesare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Sibiu în vederea Summit-ului european ce va avea loc la Sibiu în 2019, Ministerul Sănătăţii a decis transferarea de fonduri în valoare totală de 2.427.000 lei, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din suma solicitată de Consiliul Judeţean Sibiu pentru spital. Fondurile se alocă pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi echipamente de comunicaţii în urgenţa în sănătate, co-finanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Sibiu în procent de 10%. Lista de aparatură pentru care sunt destinate fondurile include: turn laparoscopie, amplificator de imagine RxTV-C-ARM, ventilatoare ATI, aparat electrochirurgical, aparat pentru ventilaţie mecanică de transport, ecograf Doppler, masă chirurgicală şi pacemaker extern şi intern. Este vorba de aparatură identificată de medicii din spitalul sibian că fiind o prioritate pentru a putea răspunde urgenţelor care pot surveni în timpul unui eveniment de amploarea summit-ului ce va fi găzduit de Sibiu anul viitor, pe lângă activitatea curentă şi urgenţele pe care spitalul le deserveşte în mod obişnuit”, declara în 2018, medicul Dan Bratu.

Deși există un aparat nou și performant, acesta nu putea fi utilizat în timpul Summitului UE din luna mai,  intervenţia urmând să se facă tot cu ajutorul amplificatoarelor vechi de imagine.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: