Evenimentul Zilei > Economie > Anul 2016: Managerii români sunt optimişti pentru primul trimestru
Anul 2016: Managerii români sunt optimişti pentru primul trimestru

Anul 2016: Managerii români sunt optimişti pentru primul trimestru

Un studiu INS relevă faptul că managerii românii sunt relativ optimişti în ceea ce priveşte rezultatele economice pentru primele trei luni ale acestui an.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei, potrivit datelor INS. Cele mai semnificative scăderi ale volumului producției se vor înregistra în activitatea de fabricare a altor produse din minerale nemetalice și în industria metalurgică. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni. Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate.

În activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi. Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora. Comerţ cu amănuntul În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei, luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată. Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Cererea de servicii va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni. În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi. Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate.