Evenimentul Zilei > Economie > Antreprenorii români, stimulaţi să investească peste Prut
Antreprenorii români, stimulaţi să investească peste Prut

Antreprenorii români, stimulaţi să investească peste Prut

Guvernul României va acorda garanţii de până la 80% pentru antreprenorii care vor lua credite de la bănci pentru a investi în Republica Moldova, a anunţat premierul Victor Ponta. Deocamdată, schema de garantare este în curs de definitivare.

Model experimentat
În principiu, aceasta va funcţiona după regulile ajutorului de stat, adică pe aceleaşi principii ca şi schema de ajutor de minimis pentru IMM, potrivit informaţiilor obţinute de EVZ. "Se lucrează la selectarea domeniilor de investiţii. Ministerul Finanţelor emite garanţia, iar vehiculul prin care aceasta va circula este Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii", au declarat pentru EVZ surse guvernamentale.
Plafonul alocat pentru acest an poate ajunge la un miliard de lei, echivalentul a peste 300 de milioane de dolari. Suma este importantă, dacă ne gândim că investiţiile româneşti în Republica Moldova în anul 2012 au fost de aproape 12 ori mai mici, cifrându- se la circa 26 milioane de dolari, potrivit statisticilor oficiale. România ocupa locul 8 în top 10 ţări investitoare, la data de 1 iulie 2013, potrivit Camerei Înregistrării de Stat a Republicii Moldova. Principalele investiţii româneşti sunt în domeniile comerţ şi servicii.
Riscuri asumate
Chiar dacă cele mai multe firme cu capital străin din Republica Moldova sunt româneşti, această piaţă nu prezintă numeroase avantaje pentru antreprenori. "Cu patru milioane de locuitori, din care cei mai mulţi în mediul rural, Moldova e o piaţă mică şi nu oferă oportunităţi, decât legate de costul forţei de muncă şi al fiscalităţii, mai mici faţă de România", a declarat pentru EVZ Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri. Acesta a adăugat că bunul mers al afacerilor depinde de poziţia Moscovei. Spre exemplu, era rentabil într-o perioadă să fabrici mobilă în Moldova şi să o exporţi în Rusia, pentru că exporturile erau scutite de taxe. În ultima perioadă, Moscova a redus avantajele acordate producătorilor moldoveni.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: