Evenimentul Zilei > Politica > Antonescu va împărţi cu Orban puterea în PNL
Antonescu va împărţi cu Orban puterea în PNL

Antonescu va împărţi cu Orban puterea în PNL

Noul lider al formaţiunii liberale va fi secondat de fostul ministru al transporturilor, ales prim-vicepreşedinte.

Crin Antonescu, noul şef al PNL, va face tandem la conducerea partidului cu Ludovic Orban. El a fost ales prim-vicepreşedinte în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Orban a câştigat fără probleme, învingându-l pe primarul Bacăului, Romeo Stavarache, cu 947 de voturi contra 354. Cei doi au fost singurii candidaţi la a doua funcţie în partid, după ce Teodor Atanasiu şi Marian Petrache, ambii reprezentanţi ai grupării Tăriceanu, învinsă la congres, au renunţat să mai intre în cursă. Ambii au motivat că doresc să îi lase pe Crin Antonescu şi pe Ludovic Orban să conducă în tandem PNL, după o campanie electorală internă în care au fost aliaţi. “Cine îşi ima ginează că PNL va face un pas înapoi începând de astăzi, se înşală amarnic!”, a fost mesajul noului prim-vicepreşedinte.

Uniţi în idei

Orban a avertizat că formaţiunea liberală are nevoie, în afară de un discurs elevat, de soluţii şi de mai multă încredere în propriile forţe. El nu a uitat să menţioneze că este un vechi apropiat al lui Crin Antonescu. “Cât despre Crin, suntem binecunoscuţi, de aproape 20 de ani, ca oameni care au fost umăr la umăr, luptând pentru aceleaşi idei”, a afirmat liberalul.

„Te felicit, dar nu te invidiez”

După ce a câştigat şefia PNL în faţa lui Călin Popescu-Tăriceanu, Crin Antonescu a declarat, vineri noaptea, că speră că alegerea sa va deschide un nou capitol în istoria PNL. Noul preşedinte liberal i-a mulţumit contracandidatului său, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru că a înţeles, democratic, diversitatea de păreri din partid. “Vom merge împreună înainte şi vom câştiga”, a adăugat Crin Antonescu. Adversarul său, Călin Popescu- Tăriceanu, a ţinut să-i transmită, în discursul susţinut după anunţarea rezultatului alegerilor interne, un avertisment : “Dragă Crin, vreau să te felicit pentru succesul pe care l-ai realizat în această seară. Te felicit, dar nu te invidiez, pentru că ai să vezi cât de greu este să fii preşedinte al PNL”. 

FĂRĂ SOMN

Negocieri în toiul nopţii

După discursurile care au marcat victoria cuplului Antonescu – Orban, tandemul din fruntea PNL şi adepţii săi au intrat în negocierile pentru a-şi asigura ma joritatea în Biroul Politic Central. Discuţiile au ţinut până la 5 dimineaţa şi au fost reluate după doar câteva ore. Crin Antonescu şi Ludovic Orban au dorit să aibă în conducerea centrală a PNL cât mai mulţi apropiaţi. Printre cei care ur mau să fie răsplătiţi cu câte o funcţie de vicepreşedinte se numărau Norica Nicolai, Relu Fenechiu,

Dan Radu Ruşanu, Varujan Vosganian. Pe lista neagră a noii conduceri figurau, Puiu Haşotti, Eugen Nicolăescu sau Dan Motrea nu, care au rămas până în ultimul moment alături de Călin Popescu-Tăriceanu. Baronul de Gorj, Dan Ilie Morega, unul dintre primii lideri de filiale care au cerut congres extraordinar a cerut şi el un loc în conducerea centrală a partidului. Cu toate acestea, Crin Antonescu l-a scos, potrivit unor surse liberale, de pe lista celor care urmau să fie votaţi, de teama unor prejudicii de imagine.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: