Antonescu: Preşedintele Lituaniei nu a formulat critici, ci "observaţii valabile în toată UE"

Antonescu: Preşedintele Lituaniei nu a formulat critici, ci "observaţii valabile în toată UE"

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a apreciat, că declaraţiile şefului statului lituanian, Dalia Grybauskaite, privind clasa politică de la Bucureşti, nu reprezintă un avertisment, ci sunt afirmaţii valabile pentru oricare altă ţară din Uniunea Europeană.

"Nu s-a folosit nici termenul şi nici ceea ce domnia sa a spus nu poate fi socotit drept avertisment. Au fost nişte consideraţii - a şi precizat - la fel de valabile pentru România, pentru Lituania, pentru oricare altă ţară a Uniunii Europene, în legătură cu ce ar trebui să facă oamenii politici", a afirmat preşedintele Senatului, la finalul întrevederii.

Antonescu a precizat că la întâlnirea cu el, preşedintele Lituaniei a purtat o discuţie prietenească. "Noi am avut o discuţie chiar foarte plăcută şi, din punctul meu de vedere, a fost o întâlnire foarte frumoasă, în sensul că am întâlnit un om politic cu experienţă în calitatea de comisar european, un om politic prieten al României, care a făcut nişte consideraţii generale, de natură valorică, non-partizane, lucru care m-a impresionat foarte plăcut, pentru că în ultima vreme am fost obişnuiţi cu declaraţii foarte partizane ale unor omologi sau responsabili europeni", a mai spus şeful Senatului.

De asemenea, liderul liberal a arătat că preşedinta Lituaniei s-a exprimat pentru un control exercitat de Parlament asupra Guvernului pe problematica fondurilor europene. "Cred că ideile noastre s-au întâlnit foarte bine în ceea ce priveşte rolul Parlamentului într-o democraţie, în ceea ce priveşte necesitatea ca Parlamentul să fie capabil să controleze Executivul, de exemplu în ceea ce priveşte capacitatea absorbţiei de fonduri europene, pentru că domnia sa, ca fost comisar pentru buget al Uniunii, cunoaşte foarte bine această problemă", a explicat Crin Antonescu. Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, aflată în vizită în România, i-a criticat pe politicienii români pentru că nu îşi văd fiecare de "responsabilităţie lui", acest lucru afectând România, care în acest moment este "paralizată" de agitaţia politică. Totodată, Preşedintele Lituaniei a făcut un apel la politicienii români să se comporte "matur şi responsabil", precizând că schimbarea a trei premieri în şase luni au afectat absorbţia fondurilor europene din ţara noastră.   CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Preşedintele Lituaniei: "România e paralizată de agitaţia politică"
  • Parlamentul european dezbate situaţia politică din România