Evenimentul Zilei > Politica > Antonescu a câştigat prima bătălie
Antonescu a câştigat prima bătălie

Antonescu a câştigat prima bătălie

Crin Antonescu şi Ludovic Orban au tranşat în favoarea lor o primă dispută cu actualul şef al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu.

Delegaţia Permanentă a PNL a votat ieri toate amendamentele la statut susţinute de cei doi vicepreşedinţi, în ciuda opoziţiei lui Tăriceanu. Victoria cea mai importantă a taberei lui Antonescu este înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, în favoarea căreia s-au pronunţat 76 de liberali, în timp ce 62 au fost împotrivă, iar 6 s-au abţinut. Tăriceanu a respins înfiinţarea acestui post şi a cerut vot nominal, însă, cu toate acestea, a pierdut. Neoficial, liberalii din ambele tabere recunosc că, în disputa pentru acest post, Ludovic Orban este favorit în faţa lui Teodor Meleşcanu susţinut de Tăriceanu.

Fostul premier, şi învins, şi admonestat

Adversarii lui Tăriceanu au câştigat şi în ceea ce priveşte modalitatea de reprezentare a filialelor performante în conducerea centrală. Tabăra Antonescu şi-a trecut şi restul amendamentelor care vizau obţinerea automată a unor funcţii de conducere de către şefii ligii aleşilor locali sau ai organizaţiei de femei. La un moment dat, deputatul Nini Săpunaru a ridicat vocea la Tăriceanu, catalogând drept „bătaie de joc” faptul că liderul PNL a refuzat să supună la vot un amendament al adversarilor.

Semnificaţia votului de ieri depăşeşte funcţia în sine: este pentru prima dată din 2005, de când Tăriceanu conduce PNL, când el pierde în Delegaţia Permanentă, for din care fac parte alături de membrii conducerii centrale şi şefii organizaţiilor judeţene, şi parlamentarii partidului. Şeful PNL a precizat ieri că, potrivit statu tului, congresul ordinar al partidului are loc la şase luni după alegerile prezidenţiale (congresul de la finalul acestei săptămâni este unul extraordinar – n.r.). Tăriceanu şi apropiaţii săi se gândesc deja să convoace un congres dacă pierd acum şi dacă Antonescu nu scoate un scor bun în alegerile prezidenţiale.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: