În disperare de cauză, Antena 3 lansează o diversiune periculoasă: anunţă pe surse că prezenţa la vot la ora 19.00 este de 35,7%, după ce estimarea oficială a BEC, valabilă pentru ora 17.00, prezenta o prezenţă de doar 26,89%. Altfel spus, în două ore s-ar fi adăugat aproape 9 precente, tot atât cât în primele trei ore de votare de dimineaţă.

“Diversiunea este clară, vor umfla cifrele pentru a sprijini posibilele fraude. Mă aştept ca la ora 23.00, când se închid urnele, Antena 3 să anunţe pe surse o prezenţă la vot de 52% şi să cheme oamenii în stradă pentru validarea referendumului”, spune sociologul Sebastian Lăzăroiu.

BEC va anunţa următoarea estimare a prezenţei la vot la ora 21.00, estimare valabilă pentru ora 20.00. Deci se vor adăuga voturile din intervalul 17.00-20.00.

Un alt mare semn de întrebare este reprezentat de marja uriaşă de eroare anunţată de BEC la sondajul privind prezenţa la vot: +/- 3%. “La niciun alt scrutin electoral BEC n-a anunţat o asemenea marjă, este gigantică. Se încearcă crearea unei zone-tampon care să permită frauda”, crede Sebastian Lăzăroiu.

De ce este marja de eroare ieşită din comun? Pentru că un sondaj obişnuit la nivel naţional se realizează pe 1.000 de persoane la o populaţie de 18,2 milioane de locuitori. Deci la sondaj răspund 0,005 locuitori din totalul populaţiei, iar marja de eroare anunţată este de 3% şi este considerată justificată.

Însă sondajul făcut la comanda Biroului Electoral Central este realizat în peste 2.000 de secţii de votare din totalul de 18.200 câte sunt în total în ţară. Practic, în sondaj sunt cuprinşi aproape 3 milioane de locuitori din totalul de 18,2 milioane, adică vreo 15% din populaţie. “În aceste condiţii, marja de eroare este total nejustificată, nu-i găsesc nicio explicaţie”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.