Evenimentul Zilei > Sport > ANGHEL IORDĂNESCU: „Am rupt-o sută la sută cu antrenoratul“
ANGHEL IORDĂNESCU: „Am rupt-o sută la sută cu antrenoratul“

ANGHEL IORDĂNESCU: „Am rupt-o sută la sută cu antrenoratul“

Fostul selecţioner al naţionalei de fotbal a României, acum senator PSD, s-a refugiat în politică din calea scandalurilor existente în Liga I.

Anghel Iordănescu, antrenorul care a obţinut cea mai mare per formanţă din istoria naţionalei României (prezenţa în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994), a renunţat definitiv la cariera sportivă, în favoarea celei politice. Fostul selecţioner al tricolorilor a vorbit, pentru EVZ, despre motivele care l-au determinat să renunţe la fotbal, despre ce legi intenţionează să adopte în parlament în calitatea sa de senator, dar şi despre şansele tricolorilor de a se califica la Mondialele din Africa de Sud.

EVZ: Nu vă e dor de banca tehnică, după mai bine de doi ani de pauză?
Anghel Iordănescu:
Nu simt lipsa fotbalului, fiindcă văd toate meciurile Stelei în Bucureşti. Mă uit la Liga Campionilor, la partidele naţionalei, la derby-urile echipelor Dinamo şi Rapid. Acum sunt mai relaxat, nu mai am presiunea rezultatelor.

Aţi resimţit ruptura de fotbal?
Când m-am rupt de fotbal ca an trenor, am simţit un şoc. Nu mai aveam aceeaşi concentrare, aceeaşi dăruire, acelaşi program fix, de la care nu mă puteam abate. Trebuia să mă rup în primul rând psihic. De aceea m-am orientat spre problemele legate de familie, de copii, de afaceri, de o firmă pe care o aveam…

De ce aţi renunţat la antrenorat?
Voiam să fiu în România, în mijlocul familiei, ca să mă eliberez de pre siunea rezultatelor din fotbal. Nu mai vedeam necesară această presiune pentru motivaţia pe care o simţeam pentru fotbal. Am avut oferte din Liga I, dar le-am refuzat. Recent am avut o ofertă din străinătate, însă n-am luat-o în considerare. Am rupt-o sută la sută cu antrenoratul! Competiţia noastră internă generează prea multe scandaluri şi prea multe energii cheltuite în aceste bătălii. Dacă scandalurile erau bine controlate de comisiile de specialitate din federaţie şi din ligă, inclusiv fotbalul românesc ar fi câştigat prin credibilitate. A scăzut incredibil imaginea fotbalului românesc, imaginea echipei naţionale s-a deteriorat, la fel şi cea a echipelor de club.

Ce părere aveţi despre situaţia de la Steaua?
Steaua are forţa şi puterea să de – păşească această criză în care se află. Prin revenirea lui Marius Lăcătuş, Steaua poate obţine campionatul. Lăcătuşnu trebuia să plece în prima fază, fiindcă era în grafic. Calificase echipa în Liga Campionilor şi, dacă nu mă înşel, era la doar patru puncte de primul loc.

„Acei generali n-aveau argumente solide să ia Steaua“

La un moment dat, se spunea că palmaresul „roş-albaştrilor“ va intra în posesia unor generali.
Deşi s-a spus că aşfi şi eu la mijloc, nu m-am numărat printre generalii care ar fi vrut să ia Steaua de la Becali. Am auzit de acest interes, dar în momentul de faţă Steaua s-a rupt de Ministerul Apărării Naţionale şi nu mai poate fi controlată de acei generali. Cei trei generali nu aveau argumente solide să pună mâna pe echipă. O do vedesc actele, patronul este Gigi Becali. El iubeşte totuşi Steaua şi nu cred că va renunţa la ea.

Ce îi lipseşte echipei lui Lăcătuş pentru a lua titlul?
Dacă ne referim la politica de transferuri, Steaua ar avea nevoie de doi atacanţi de valoare, care să marcheze goluri, să se bată la titlul de golgheter, de un mijlocaşde creaţie extrem de bun – să fie un jucător care să poată crea dezechilibru – şi de un fundaşstânga. Îmi pare rău că la Steaua, dar şi la alte echipe din Liga I, există stabilitate numai la nivelul patronatului şi al conducerii, nu şi la cel al băncii tehnice şi al lotului. Păcat că Mirel a ajuns la Al-Hilal. Rădoi putea prinde o echipă mai mare. Doar CFR-ul a mai făcut transferuri. Celelalte formaţii au cedat jucători, nereuşind să suporte salariile. Toată România este afectată de criză. Şi eu o resimt, şi Ţiriac sau Patriciu…

„Vreau să adopt legea ordinii publice“

Dumitru Dragomir este dispus să vă ajute pentru a adopta legea siguranţei publice…
Chiar intenţionez să mă întâlnesc cu Mitică şi să discutăm despre proiectul legii ordinii publice. Vreau să o adopt în parlament în calitatea mea de senator. Se poate înainta un proiect de lege care să ajute sportul, nu numai fotbalul. Foştii performeri n-ar trebui uitaţi, cei care au obţinut performanţe şi pe care i-am abandonat în momentele grele care au urmat după ce şi-au încheiat activitatea sportivă. Am un regret mare că n-au reuşit să intre în parlament Dragomir, Neţoiu, Crăciunescu, Mărăşescu. Îi consider nişte oameni deosebiţi, care puteau să întregească o echipă puternică din lumea sportului.

Avem şanse să ne calificăm la Mondialele de fotbal din Africa de Sud?
Încă suntem în grafic… La naţională e nevoie de linişte, de încredere în antrenorul Victor Piţurcă. Altfel, va fi rău. Esenţiale vor fi cele două meciuri din primăvară, cu Austria şi cu Serbia. Nu cred că generaţia pe care am antrenat-o eu a fost singura de aur… Am mai avut şi altele similare, dar, din păcate, n-am ştiut să extragem ce e mai bun din ele. Una cu Dumitru, Dudu Georgescu, Dumitrache, Dinu, alta cu Beldeanu, Balaci…

"Păcat că Mirel a ajuns la Al-Hilal. Rădoi putea prinde o echipă mai mare. Doar CFR a mai făcut transferuri. Toată România este afectată de criză. Şi eu o resimt, şi Ţiriac sau Patriciu…",
Anghel Iordănescu, fost selecţioner al României