Evenimentul Zilei > International > Angela Merkel solicită adoptarea rapidă a pachetului de relansare
Angela Merkel solicită adoptarea rapidă a pachetului de relansare

Angela Merkel solicită adoptarea rapidă a pachetului de relansare

ntr-un discurs adresat eurodeputaților prilejuit de debutul președinției germane a UE, cancelarul a cerut miercuri europenilor să adopte pachetul de stimulare de 750 de miliarde de euro, informează Rador, care citează Le Temps.

 Cancelarul Angela Merkel le-a cerut miercuri europenilor să dea dovadă de solidaritate și să adopte, în această vară, planul masiv de recuperare destinat ieșirii din criza provocată de coronavirus. Merkel s-a adresat eurodeputaților cu ocazia debutului președinției germane a UE.

„Avem nevoie de o solidaritate extraordinară. Toată lumea este pregătită, în special Germania, pentru a depăși pandemia, pentru a-i accepta consecințele”, a spus cancelarul. Un summit extraordinar este planificat la Bruxelles în perioada 17-18 iulie, primul care va reuni liderii din cele 27 de țări UE după izbucnirea pandemiei.

Aceștia vor trebui să voteze în unanimitate planul, ceea ce presupune negocieri dure pe marginea planului de recuperare de 750 de miliarde de euro (797,5 miliarde de franci) propus de Comisia Europeană. Această propunere este susținută de bugetul pe termen lung al Uniunii Europene (2021-2027) în valoare de 1100 miliarde de euro.

Este nevoie de compromisuri

„Scopul nostru comun este să găsim un punct de acord rapid, deoarece timpul este scurt. Nu trebuie să pierdem timpul. Cei mai săraci plătesc prețul”, a declarat liderul german, a cărui țară a preluat președinția semestrială a UE la 1 iulie. Merkel a avertizat că toată lumea trebuie să facă compromisuri.

„Este important ca regiunile afectate în special de criză și persoanele care trăiesc în aceste regiuni să beneficieze de solidaritatea noastră. Este în interesul tuturor”, a mai spus Angela Merkel.

Dar „eforturile necesare astăzi nu trebuie asigurate doar de către țările cele mai puternice din punct de vedere economic”, a adăugat ea, făcând aluzie la țările „frugale” – Olanda, Austria, Suedia, Danemarca, care sunt foarte rezervate în privința acestui plan de care vor beneficia mai presus de toate țările din Sud, cele mai afectate de pandemie.

Împrumuturi către statele membre

 

Angela Merkel este încântată de faptul că Comisia Europeană „a preluat multe aspecte” ale unei inițiative a cuplului franco-german în cadrul unui plan de 500 de miliarde de euro de subvenții finanțate printr-o datorie europeană comună. Din cele 750 de miliarde de euro propuse de Comisie, 500 de miliarde de euro ar fi într-adevăr redistribuite sub formă de subvenții, restul de 250 de miliarde de euro rămânând sub formă de împrumuturi către statele membre.

Luând cuvântul după cancelarul german, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat, de asemenea, asupra adoptării rapide a acestui plan și a bugetului european. „Avem nevoie de un acord acum, în săptămânile următoare, pentru a deschide calea pentru toate celelalte probleme pe care vrem să le abordăm”, a spus ea.

Sursa: Te Temps/Traducere: Rador

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: