Evenimentul Zilei > Social > Angela Gheorghiu: „Ţara e sângele tău”
Angela Gheorghiu: „Ţara e sângele tău”

Angela Gheorghiu: „Ţara e sângele tău”

Soprana a vorbit despre iubirea ei pentru România, dar şi despre cum a descoperit-o pe Maria Callas.

Cu ocazia lansării unui nou album solo, primul în şase ani, soprana Angela Gheorghiu, o cunoscută reprezentantă a României printre elitele lumii, a venit în ţară, de data aceasta, pentru un eveniment al Operei din Bucureşti, unde va fi transmis spectacolul "Tosca" de la Opera Covent Garden din Londra, şi pentru lansarea albumului "Omagiu adus Mariei Callas" la noi.
În camera sa de hotel, Angela Gheorghiu, îmbrăcată ca şi cum ar fi fost gata să urce pe scenă, cu o rochie lungă de seară din care i se vedeau umerii goi, tocuri, coafată şi fardată, mai spectaculoasă în realitate decât pe scenă, şi-a rezervat ziua pentru presa din România.
Chiar dacă este trecut de ora 23.00, spune că este o zi uşoară pentru că nu trebuie să vorbească decât în limba natală.
Subiectivă când vine vorba de România
Nu acceptă des să participe la evenimente cum va fi cel de astăzi, în care îşi va privi propriul spectacol, dar în ţară face o excepţie. "Am acceptat să vin în România pentru că sunt, pur şi simplu, subiectivă".
Chiar dacă nu mai cântă de mult în România, Angela Gheorghiu se consideră "cel mai bun ambasador posibil al acestei ţări" şi nu concepe atitudinea unor români care vorbesc de rău patria.
Cu o pasiune teatrală, de care nu se poate desprinde nici în afara scenei, potrivită "ultimei dive a muzicii de operă", aşa cum o numesc unele publicaţii străine, soprana susţine că "poţi să te superi pe un sistem sau pentru că nu ţi-a plăcut nu ştiu ce personaj, dar nu poţi să spui ceva rău pentru că România nu înseamnă un nume. Ţara înseamnă parfumul străzilor pe care te-ai născut, al mâncării, al prietenilor, al şcolii. Ţara este sângele tău. Pe mine m-a format".
Mereu galantă şi cu un zâmbet intimidant pe buze, ştie să se lase aşteptată cu stil, iar întârzierile ei o fac parcă mai dorită de marile opere din lume. Dar în toată această lume clasică, puţin accesibilă, Angela Gheorghiu vorbeşte deschis, simplu şi fără modestie.
"Toţi cei care sunt buni în România deja sunt plasaţi de mine. Îi ajut pe toţi. Sistemul din România este foarte grav pentru tot ce înseamnă artist, toţi cei ce joacă în teatre de operă şi operetă. În afară de cei care produc muzică pentru corp, artiştii adevăraţi cântă aproape gratuit de generaţii în ţara asta", povesteşte ea despre şansele din România. Mulţi artişti din lume îi datorează, mai mult sau mai puţin, cariera lor.
"De doi ani eu am cântat cu cinci tenori din România care acum sunt bine mersi plasaţi la anumite agenţii". Talentul îi recomandă, iar ea spune că are un mare talent de a-l descoperi.
"În operă, oamenii sunt pasionaţi de dramă, totul este foarte dramatic, pasional, sunt poveşti enorme, se plânge la greu. De data asta am vrut, cu Maria, să arăt o altă faţă, a unei femei care vrea să placă, să fie liberă"
ANGELA GHEORGHIU, soprană

OMAGIU ADUS MARIEI CALLAS
"A impresionat generaţii întregi"
Lansat la nivel internaţional pe 7 noiembrie, albumul este unul dintre motivele care au adus-o pe soprană în România. Alături de album s-a lansat şi un videoclip în care cele două mari voci, colege la aceeaşi casă de discuri, cântă într-un duet peste timp care a fost posibil după ce vocea Mariei Callas a fost separată de muzică şi pusă alături de cea a Angelei Gheorghiu.
"Prima oară când am descoperit-o, când am ascultat-o pe disc, eram studentă. Oricum, eu eram deja artistă când am avut posibilitatea să ascult discuri din afară", îşi aminteşte românca.
La început cel puţin, Angela Gheorghiu nu a putut decât să îşi imagineze chipul frumoasei soprane cu origini greceşti, pentru că nu avea acces la înregistrări video. Nici nu există prea multe astfel de materiale cu Callas. Pentru duet, românca a ales "Habanera" din opera lui Bizet, "Carmen".
"Eu am făcut un gest prin care aduc omagiu unei colege care într-adevăr a însemnat ceva pentru muzica de operă. Şi am făcut-o cu toată responsabilitatea şi cu toată atenţia mea", mai spune Angela Gheorghiu. Piesele, alese special dintr-un repertoriu comun celor două soprane, sunt sensibile, dar în acelaşi timp puternice, optimiste.
"În operă, oamenii sunt pasionaţi de dramă, totul este foarte dramatic, foarte pasional, sunt poveşti enorme, «Dama cu camelii», «Romeo şi Julieta», se plânge la greu. De data asta am vrut, cu Maria, să arăt o altă faţă, a unei femei care vrea să placă, să fie liberă". Angela Gheorghiu nu încearcă să o copieze sau să concureze cu Maria Callas.
"Eu fac discuri de 20 de ani, lumea a avut timp să mă vadă pe toate faţetele posibile, nu sunt un începător", spune ea, cu siguranţa de care dă dovadă în fiecare minut al conversaţiei.
"O fată care a cântat de la grădiniţă şi care a iubit muzica clasică de mică şi şi-a dat toată viaţa operei", aşa cum se descrie românca, ea a dat un suflu nou acestui album şi prin oamenii cu care a colaborat: numai conaţionali. A vrut oameni proas peţi, aşa că i-a ales din România, şi poartă în videoclip o creaţie a lui Cătălin Botezatu, cel care o "răsfaţă" de multă vreme.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/UoqhZP7L1OQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Citiţi şi:

  • Angela Gheorghiu cântă cu Maria Callas