Evenimentul Zilei > Actualitate > Andreicuţ, revanşa post-mortem a lui Anania
Andreicuţ, revanşa post-mortem a lui Anania

Andreicuţ, revanşa post-mortem a lui Anania

ÎPS Andrei Andreicuţ a fost ales mitropolit al Clujului, deşi nu este un ierarh agreat de Patriarhul Daniel.

Dintre cei 46 de ierarhi prezenţi, inclusiv PF Daniel, 29 au votat ieri, în şedinţa Sfântului Sinod, pentru ca ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscop de Alba, să devină succesorul ÎPS Bartolomeu Anania.

După cinci ani de la înfrângerea suferită în alegerile pentru Mitropolia Ardealului, când a pierdut la mustaţă scaunul de la Sibiu în faţa ÎPS Laurenţiu Streza, Andreicuţ a ajuns egalul acestuia. Eşecul lui Andreicuţ din 2005 a fost, de fapt, cauza pentru care principalul său susţinător, ÎPS Bartolomeu Anania, a propus şi a impus înfiinţarea unei a doua mitropolii în Ardeal, cu sediul la Cluj.

Recenta moarte a acestuia a reactivat lupta în BOR pentru Ardeal, iar soluţia pentru care a optat Patriarhul a fost una de compromis: să nu desfiinţeze mitropolia de la Cluj, aşa cum şi-ar fi dorit apropiatul său, mitropolitul de la Sibiu, dar să echilibreze teritorial cele două mitropolii: Mitropolia de la Sibiu a rămas din 2005 doar cu două eparhii, în timp ce aceea de la Cluj a avut patru. Arhiespicopia Albei a fost vizată pentru trecerea în subordinea Mitropoliei Sibiului, însă ÎPS Andrei, unul dintre apropiaţii lui Anania în ultimii ani, nu a agreat această idee.

Prin urmare, s-a preferat alegerea sa la Cluj ca mitropolit, iar locul său urmează să fie luat, se pare, de PS Ioan Sălăjan, actualmente episcop al Covasnei şi Harghitei. PS Ioan este şi acum subordonat al mitropolitului de la Sibiu şi nu se va împotrivi trecerii Arhiepiscopiei de Alba în subordinea Sibiului.

Punând la socoteală şi eparhiile nou-înfiinţate sau în proiect, cele două mitropolii vor fi, în final, pe picior de egalitate, adică vor reprezenta câte jumătate din Ardeal.

"Ionică" – absolvit de instanţa locală

Singurul contracandidat al ÎPS Andrei la alegerile de ieri a fost PS Irineu Bistriţeanul, vicarul de la Cluj, care îşi va conserva poziţia. ÎPS Andrei a anunţat deja că vrea să continue proiectele începute de ÎPS Bartolomeu.

În vârstă de 62 de ani, Andreicuţ a fost, înainte de a urma Teologia, inginer de căi ferate. În urmă cu mai mulţi ani a fost printre ierarhii deconspiraţi de CNSAS ca foşti colaboratori ai Securităţii. Andreicuţ ar fi avut numele de cod "Ionică", însă odată cu schimbarea legii de deconspirare, dosarul său a fost transferat, în scurta perioadă de tranziţie, la Curtea de Apel din Alba-Iulia, unde a câştigat procesul cu CNSAS.