În urmă cu patru ani, la Olimpiada de la Beijing, scrimerii noştri s-au întors cu două medalii: una de argint, câştigată de Ana Maria Brânză la proba feminină de spadă individual, şi una de bronz, obţinută de Mihai Covaliu, la sabie individual. Per total, bilanţul spadasinilor români la Jocurile Olimpice cuprinde 3 medalii de aur, 4 de argint şi 7 de bronz.
Se teme de arbitraje
Scrimerii care vor reprezenta ţara noastră la Londra sunt următorii: Ana Maria Brânză, Anca Măroiu, Simona Gherman, Bianca Alexandra Pascu, Rareş Dumitrescu, Gelu Florin Zalomir, Cosmin Hancianu şi Radu Horea Daraban. Lotul este completat de două rezerve (Loredana Dinu – spadă şi Alexandru Siriţeanu – sabie), de trei antrenori (Mihai Covaliu, Dan Podeanu şi Cornel Răzvan Milan), de masorul Mircea Dan Lascăr şi de medical Ion Mihai Nicolae. Delegaţia scrimerilor români va pleca mâine la Londra, iar obiectivul fixat de Federaţia Română de specialitate este cucerirea unei medalii, dar Ana Pascu, preşedintele aestui for, are aşteptări mai mari.
"Vrem să ne întoarcem acasă cu cât mai multe medalii, care să fie cât mai strălucitoare. La spadă am cele mai mari speranţe, pentru că, aici, arbitrii greşesc mai puţin! E normal să mă tem de arbitraje, pentru că presiunea e mare pe cei care trebuie să împartă dreptatea şi este astfel posibil ca ei să greşească", ne-a declarat Ana Pascu, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă. "Sincer, habar n-am ce prime vor încasa sportivii în caz de succes. Am auzit că s-ar oferi 100.000 de euro pentru o medalie de aur, dar, până în acest moment, această informaţie nu mi-a fost confirmată", ne-a mai spus fosta mare scrimeră.
Medaliată cu argint la Olimpiada de la Beijing, Ana Maria Brânză nu concepe acum să nu devină campioană olimpică. "Aştept aurul olimpic de când m-am apucat de scrimă. Am câştigat în carieră medalii de aur la Campionatele Mondiale, la Europene, dar nimic nu se compară cu un titlu olimpic. În urmă cu patru ani, la Beijing, am luat argintul, aşa că acum ar cam fi rândul aurului", a precizat spadasina, într-un interviu acordat în primăvară pentru EVZ.
Ana Maria Brânză a fost însă dojenită de preşedintele Ana Pascu, care susţine că sportiva şi-a creat singură o mare presiune. "În ultima vreme, Ana Maria a dat o mulţime de interviuri şi de declaraţii. Cu toţii aşteptăm ca ea să câştige medalia de aur, dar sper ca în timpul care a mai rămas până la intrarea în concurs să se concentreze doar la pregătire, pentru că presiunea apasă greu pe umerii ei".