„E un trend care acum ceva timp părea incredibil, aducem americani în România şi le convine să lucreze în unele cazuri pe salarii mai mici decât românii. La ei nu mai găsesc de lucru şi le convine să vină aici“, a declarat Georgescu, citat de Hotnews. Şi la noi criza va face victime în rândul companiilor din IT, jumătate din acestea putând să dispară în cel mult un an, a adăugat şeful Gecad.

Acesta consideră că în pericol sunt în special companiile româneşti de outsourcing, pentru că dacă cei unu-doi clienţi pe care îi au dau de greu pe plan mondial afectează şi compania românească. „Cred că industria ar trebui să se focalizeze pe proprietatea intelectuală, nu pe outsourcing. Outsourcingul a fost o greşeală, mulţi oameni au câştigat făcând asta, şi nu e rău, însă trebuie făcută o schimbare, pentru a avea o valoare adăugată reală. Numai aceste companii vor supravieţui crizei“, a mai spus şeful Gecad.

Mai ieftini ca românii

Nici filialele româneşti ale multinaţionalelor nu vor fi ocolite de probleme. „Probabil că vor da oameni afară, în cel mai rău caz, însă în cel mai bun caz nu vor mai creşte. Vor fi şi ele afectate. Au anunţat concedieri masive pe plan mondial. Unii dau afară 20% din forţa de muncă“, a declarat şeful de la Gecad.

Georgescu afirmă că programatorii români îşi găsesc tot mai greu de lucru în ţară deoarece reprezintă o forţă de muncă extrem de scumpă. „Dacă acum şase luni puteau veni ei să pună condiţii salariale, acum sunt în căutare de joburi, şi pe viitor salariile vor scădea. (…) Acum, în România, un american e mai ieftin decât un român“, a declarat Georgescu la o conferinţă pe IT.