Industria mamelor-surogat pentru cuplurile occidentale ia amploare.
Sarcinile-surogat au devenit o afacere extrem de raspandita in randul femeilor sarace din India, unde "inchirierea" uterelor este mult mai ieftina decat in Occident, relateaza Reuters. Asa cum indienii au reusit "sa fure" foarte multe slujbe occidentalilor oferind o mana de lucru mai ieftina, femeile din aceasta tara s-au apucat sa le faca si copiii, la un pret convenabil.
Jyoti Dave, o indianca din Mumbay, a facut deja un copil pentru un cuplu de americani. Deocamdata nu stie cu cat va fi platita, insa spune ca are nevoie disperata de bani pentru a-si hrani numeroasa familie, dupa ce sotul si-a pierdut ambele maini intr-un accident de munca.
"Nu ne puteam permite nici macar o masa pe zi. Atunci m-am decis sa fiu mama-surogat", povesteste femeia. Gautam Allahbadia este un specialist in fertilizare care a ajutat un cuplu din Singapore sa aiba un copil printr-o mama-surogat. El spune ca, daca in Occident o asemenea tranzactie costa 50.000 de dolari, in India suma este cu mult mai mica, intre 10.000 si 12.000 de dolari.
Banii, principala motivatie Clinicile de fertilizare percep intre 2.000 si 3.000 de dolari, in timp ce mama-surogat primeste intre 3.000 si 6.000 de dolari, o avere intr-o tara in care venitul mediu anual al unui angajat este de circa 500 de dolari.
Practica are insa in India destui critici, care acuza transformarea ideii de mama intr-un comert ordinar si exploatarea saracilor de catre bogati. Pentru majoritatea covarsitoare a mamelor- surogat, banii sunt principala motivatie. Pe de alta parte, ele sunt multumite ca pot oferi altor cupluri posibilitatea de a avea copii, o obligatie sacra in India.
Desi nu exista inca statistici oficiale, se estimeaza ca anual se nasc in India intre 100 si 150 de copii prin aceasta metoda, majoritatea cererilor venind din Marea Britanie, SUA, Singapore, Franta, Portugalia si Canada.
O afacere de miliarde O mama-surogat trebuie sa fie tanara, sanatoasa, maritata si cu copii. Acestia sunt considerati un sprijin fizic, dar mai ales psihic pentru ele, deoarece o mama poate fi mai putin tentata sa pastreze copilul surogat atata vreme cat ii are pe ai sai. Pentru a evita oprobiul vecinilor, multe dintre femei inventeaza povesti.
Ele spun ori ca au fost insarcinate cu barbatul lor, dar ca bebelusul a murit la nastere, ori pleaca "in vizita la rude" pe perioada sarcinii. In unele tari, precum Italia, Australia, Spania sau China, sarcina-surogat este interzisa complet sau permisa doar daca este exclusiv voluntara.
In SUA, Franta si Germania este permisa cu anumite restrictii. Potrivit Comisiei Indiene pentru cercetari medicale, industria reproductiva s-ar putea ridica in curand la suma de 6 miliarde de dolari.