Omenirea are in momentul de fata doua optiuni: sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera sau sa sacrifice planeta.
Avertismentul a venit din partea secretarului de stat american Condoleezza Rice, la reuniunea de la Washington pe probleme climatice, care s-a incheiat ieri. Statele Unite si-au luat masurile de precautie necesare pentru a nu fi acuzate ca se preocupa numai la nivel declarativ de problema incalzirii globale, releva AFP.
Cu toate acestea, Condoleezza Rice a afirmat in fata reprezentantilor celor 16 state participante la conferinta ca „nu exista o solutie standard pentru toata lumea”, apreciind ca fiecare tara trebuie „sa ia propriile decizii, dupa nevoile si interesele sale”. In acest timp, europenii pledeaza pentru un obiectiv concret: reducerea cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050.
„Schimbarea climatica este o problema reala, iar oamenii contribuie la aceasta. (...) Vrem ca summitul privind schimbarea climatica din Indonezia sa fie un succes”, a declarat secretarul de stat american. La conferinta ONU pe probleme de mediu care va fi organizata in Bali, in luna decembrie, se asteapta o decizie privind masurile care trebuie adoptate dupa 2012, cand Protocolul de la Kyoto va expira.
Condoleezza Rice le-a cerut liderilor prezenti, ale caror state sunt responsabile de 80% din emisiile de gaze cu efect de sera, sa se puna de acord asupra unui obiectiv pe termen mediu si lung pentru reducerea acestora. Totodata, Rice le-a sugerat sa contribuie la dezvoltarea pietelor pentru tehnologii care nu presupun emisii ridicate.
Pregatiri pentru epoca post-Bush
Din cauza presedintelui George W. Bush, care a refuzat cu indarjire sa semneze Protocolul de la Kyoto si chiar a pus sub semnul indoielii explicatiile stiintifice privind cauzele incalzirii globale, Washingtonul a fost considerat de alte guverne drept principalul vinovat pentru esecul negocierilor privind problemele climatice.
Mandatul lui Bush se apropie insa de final, astfel ca liderii statelelor puternice din punct de vedere economic sunt foarte interesati de modul in care vor evolua lucrurile dupa ce acesta va pleca de la Casa Alba. Potrivit cotidianului german „Der Spiegel”, oficiali chinezi si membri ai Congresului SUA s-au intalnit, in secret, la Washington pentru a vorbi despre politicile de mediu in perioada post-Bush.