Evenimentul Zilei > Social > Ambulanțe zburătoare: medicina de urgență pășește în viitor
Ambulanțe zburătoare: medicina de urgență pășește în viitor

Ambulanțe zburătoare: medicina de urgență pășește în viitor

Ambulanțe zburătoare: în curând vor putea ajuta activ medicina de urgență. Aparatele de zbor sunt ușoare și au o funcționalitate avansată.

Ambulanțe zburătoare! În viitorul apropiat, noile ambulanțe zburătoare nu vor mai fi un vis SF și vor ajuta mult medicina de urgență. La New York vor intra în circulație noi mijloace de transport de urgență: aceste ambulanțe sunt aparate de zbor ușoare și compacte, cu o capacitate de tracțiune relativ mare.

Ambulanțe zburătoare cu elice sau motor cu reacție

Compania aerospațială israeliană Urban Aeronautics a anunțat, săptămâna aceasta, că a vândut primul său vehicul spațial cu decolare și aterizare (VTOL) către Hatzolah Air. Este un furnizor de transport aerian medical de urgență din New York.

Compania new-yorkeză operează deja un vehicul cu aripi fixe cu elice sau cu motor cu reacție, ca parte a misiunilor sale de urgență. De fapt, ambulanțele zburătoare nu reprezintă un concept nou. Ele există de multă vreme sub forma elicopterelor și a avioanelor folosite în scop medical.  Potrivit datelor furnizate de Asociația pentru Servicii medicale aeriene, peste 550.000 de persoane folosesc anual servicii medicale avansate.

Profil de ambulanțe zburătoare: model compact și silențios

Cormorant CityHawk,  modelul creat de Urban Aeronautics, aduce noi trăsături funcționale: greutate mică, trepte compacte, cabină interioară cu 20-30% mai mare decât cea a unui elicopter. Mărimea  cabinei va permite accesul în condiții confortabile al unui pacient plus un însoțitor, alături de echipament medical și de pilot.

CityHawks este un vehicul aerian cu motor cu reacție, deci absența unui rotor rotativ cu diametru larg îi va permite să aterizeze și în locuri fără pistă de aterizare.

„Această combinație de trepte externe relativ mici, capacitate de transport ridicată și o cabină mare și spațioasă permite o operare sigură de oriunde din oraș, chiar lângă obstacole sau în proximitatea oamenilor. Toate acestea oferă siguranța unei mașini”, a declarat Nimrod Golan-Yanay, președintele companiei Urban Aeronautics, pentru Digital Trends. Un alt avantaj al aparatului de zbor este silențiozitatea sa comparabilă cu a elicopterelor.

Aceste taxiuri zburătoare funcționează diferit de o dronă

Deși contractul dintre Urban Aeronautics și Hatzolah Air a fost semnat, procesul de lansare oficială a CityHawk va dura ani de zile. Inginerii de la ambele organizații vor colabora la nivelul cerințelor operaționale ale vehiculului. CityHawk va avea nevoie de obținerea regulată a unei licențe de zbor înainte de a demara cursele.

Reglementările în cazul acestui tip de vehicule aeriene diferă de cele valabile în cazul dronelor. Ambulanțele aeriene pot fi autonome sau pilotate. Însă ceea ce le face unice este utilizarea aceluiași motor pentru zborul vertical și orizontal. Acest lucru este posibil prin modificarea secțiunii de tracțiune.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE