Evenimentul Zilei > Actualitate > Am pierdut un dinte. Cum îl pot înlocui?
Am pierdut un dinte. Cum îl pot înlocui?

Am pierdut un dinte. Cum îl pot înlocui?

Punţi dentare sau implant. Sunt cele două variante care vă pot scăpa de handicapul estetic pe care îl implică pierderea unui dinte.

Alegerea soluţiei de înlocuire a unui dinte pierdut, punte dentară sau implant, depinde de calitatea dinţilor rămaşi.

„Nu e bine să se aştepte mai mult de şase luni pentru a începe tratamentul, pentru că dinţii migrează şi se înclină în locul rămas liber. De aceea, este posibil să nu mai fie loc pentru alt dinte”, avertizează medicul Bogdan Bader, de la BB Clinic din Bucureşti.

Proteze pentru urgenţe

Migrarea dinţilor după o extracţie poate provoca probleme în masticaţie, dar şi inflamaţii ale gingiilor din cauza faptului că spaţiul rămas nu se mai poate igieniza corespunzător.

„Inflama ţia atrage după sine formarea de pungi parodontale, care provoacă boli parodontale. Dacă nu se face tratament, există şi riscul pierderii dinţilor vecini”, avertizează Sabina Miu, stomatolog la clinica Smile Dent din Capitală.

În cazul în care pierdeţi un dinte din partea frontală, puteţi apela la proteze mobile pentru un singur dinte, aceasta fiind doar o soluţie intermediară până la tratamentul definitiv. „Protezele pentru partea frontală pot fi confecţionate în câteva ore, iar pacientul nu are sentimentul că are un handicap estetic până la tratarea definitivă a problemei”, spune Bogdan Bader, chirurg buco- maxilo-facial. În zonele laterale, din cauza forţelor care apar în timpul masticaţiei, nu se recomadă protezele mici, unidentare din plastic.

Pentru a înlocui un dinte aveţi la dispoziţie două soluţii.
Punţi pe dinţi plombaţi

Prima implică şlefuirea dinţilor vecini şi presupune protezarea dintelui absent printr-o punte dentară. „De preferat este ca dinţii să fie sănătoşi, însă se pot face punţi şi dacă dinţii sunt plombaţi”, explică Bogdan Bader.

Cea de-a doua soluţie este implantul care înlocuieşte dintele lipsă fără a fi necesară şlefuirea dinţilor vecini. Implantul este un şurub de titan (sau mai nou din zirconiu), care înlocuieşte rădăcina dentară şi care poate fi inserat în maxilar pe cale chirurgicală.

„Restaurarea dintelui prin implant aduce beneficii de natură estetică şi funcţională fără să se vadă diferenţele dintre dintele natural şi cel implantat. Trebuie ştiut însă că aceia care vor implant trebuie să aibă un suport osos suficient pentru inserarea acestuia”, explică stomatologul Sabina Miu.

Pentru a nu apărea complicaţii, înainte de intervenţie, doritorii de implanturi dentare trebuie să-şi facă un set de analize şi radiografii. Pentru realizarea unui implant e nevoie de cel puţin trei săptămâni, iar costurile sunt între 300 şi 600 euro. La punţi dentare, costurile sunt mult mai mici.