Evenimentul Zilei > Actualitate > Alpinista Coco Popescu s-a întors în ţară. „Îţi mulţumim că ne-ai arătat ce înseamnă România”
Alpinista Coco Popescu s-a întors în ţară. „Îţi mulţumim că ne-ai arătat ce înseamnă România”

Alpinista Coco Popescu s-a întors în ţară. „Îţi mulţumim că ne-ai arătat ce înseamnă România”

Crina Coco Popescu, cea mai tânără alpinistă care a terminat circuitul Seven Volcanos al celor mai înalţi şapte vulcani de pe fiecare continent, a revenit azi în ţară, după ce a cucerit Mount Sidley din Antartica.

Ea a sosit în jurul orei 17.00 pe aeroportul Henri Coandă, unde a fost aşteptată de câteva zeci de fani care i-au adus flori. "Mi s-a părut important ca oamenii care o admiră să fie aici. Şi când era sus pe munte noi eram în continuare cu gândul la ea. Mi se pare ca e o fată extraordinară pentru că a reuşit la doar 16 ani să facă lucruri la care mulţi doar visează", a declarat una dintre fanele venite la aeroport.
"Cel  mai frumos moment este când ajungi pe vârf pentru că te gândeşti sau simţi, nici măcar nu te gândeşti, că tot ce ai facut a avut un rost, că au fost toate antrenamentele dinainte care au avut o contribuţie foarte mare pentru reuşita expediţiei", a declarat tânăra la sosirea în ţară.
"Apoi scoţi steagul României vrând să împărtăşeşti cu cei de acasă, cu cei din Romania, acea clipă pe care nu o poţi împărtăşi cu nimeni acolo", a completat ea.
Câţiva suporteri au desfăşurat un banner pe scria: "Coco, îţi mulţumim că ne-ai arătat ce înseamnă România".
Vrea să se concentreze pe şcoală
Coco Popescu a declarat că deocamdată are alte gânduri şi, deşi o să continue antrenamentele, o vreme se va concentra doar pe şcoală.
Alipinista din Râşnov a devenit, în urma expediţiei din ianuarie, cea mai tânără şi singura femeie care a terminat circuitul Seven Volcanos şi care a urcat vreodată pe cel mai înalt vulcan din Antarctica, Mount Sidley.
Este prima dată când s-a organizat o expediţie a unei echipe de alpinişti pe Mount Sidley care are 4.285 de metri şi se află la 1.000 de kilometri de prima localitate. Coco a atins vârful pe 24 ianuarie împreună cu alţi trei alpinişti: Alex Abramov, Mario Trimeri si Scott Woolams.
Pe 4 ianuarie Coco Popescu atingea vârful Vinson din Antarctica alături de ruşii Alex Abramov şi Max Bogatyrev şi de italianul Mario Trimeri. Astfel ea a devenit cea mai tânără alpinistă care a cucerit cel mai înalt munte din Antarctica, unul din cele 7 vârfuri ale circuitului Seven Summit. A rămas un singur vârf, Everest, pentru ca alpinista din România să încheie şi circuitul Seven Summits, cele mai înalte vârfuri de pe fiecare continent.
Coco escaladează munţi de la 6 ani. A fost antrenată de tatăl ei cu care a mers în multe din expediţiile anterioare. La sfârşitul anului 2008, la numai 14 ani, a urcat pe cel mai înalt vulcan din lume, Ojos de Salado în Atacama. În 2010, Crina Coco Popescu a fost desemnată „Alpinista anului” la categoria alpinism de altitudine de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.