Dintre fructe, puteţi alege avocado, iar dintre seminţe, pe cele de susan, floarea-soarelui şi fistic.
Pentru grecii antici, uleiul de măsline era sfânt. Aztecii apreciau ciocolata, iar egiptenii iubeau migdalele. Avocado au fost şi ele nişte fructe apreciate de-a lungul timpului, fiind un simbol al fertilităţii, arată publicaţia „Prevention“.
Pentru că sunt bogate în acizi graşi mononesaturaţi, cunoscuţi şi sub denumirea de MUFA, nutriţioniştii de astăzi le apreciază şi ei proprietăţile benefice asupra sănătăţii. Aceste alimente ne pot proteja de bolile cardiovasculare şi pot ajuta organismul să piardă în greutate, în special în zona abdomenului. Ulei de floarea-soarelui, la salate „Acizii MUFA se găsesc în cantităţi variabile în tot felul de uleiuri: de in, cânepă, măsline, rapiţă, soia. Se mai găsesc în nucifere: alune, arahide, nuci cajou“, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. O porţie pe zi cu aceste alimente vă poate ajuta să reduceţi grăsimea din jurul abdomenului şi să vă micşoraţi talia. Dintre uleiuri, le puteţi alege pe cele de rapiţă, de in, de măsline, de soia, de floarea-soarelui şi de susan. Pentru prăjit, este recomandat uleiul de măsline, care rezistă la temperaturi ridicate. În comparaţie, uleiul de floarea-soarelui se descompune, în timpul prăjitului, în produşi toxici organismului, de aceea este indicat numai la salate. Doar ciocolata neagră face bine inimii Migdalele, nucile cajou, seminţele de floarea-soarelui, alunele, seminţele de fistic şi cele de dovleac ar trebui să facă parte din dietă. Le puteţi consuma ca atare ori în salate, sau ca topping pentru carnea de peşte şi carnea de pui.
Avocado poate fi un bun aperitiv, dar poate fi amestecat şi în salatele pe care le preparaţi cu puţin suc de lămâie, piper şi sare. Măslinele verzi şi negre puteţi să le serviţi înainte de mese, pe pizza, în salate, paste sau în combinaţie cu carnea de pui. Cât priveşte ciocolata, şi ea cu un conţinut de acizi graşi mononesaturaţi, alegeţi-o pe cea neagră, cu peste 70% cacao. Aceasta este singura care face bine inimii. ALTERNATIVĂ Carnea de vită poate slăbi Mai buni decât acizii MUFA sunt acizii cunoscuţi de specialişti sub denumirea de CLA, care se găsesc mai rar în natură, în carnea roşie (vită, oaie, capră etc.). „Acizii linoleici conjugaţi (CLA) sunt cunoscuţi mai recent pentru rolul lor în prevenirea apariţiei obezităţii, ei «topind» în special grăsimea de pe abdomen“, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Din păcate, nutriţioniştii vă sfătuiesc să consumaţi carnea roşie în cantităţi mici. O „doză“ mare de CLA, dar sigură, o puteţi găsi în suplimentele nutritive din farmacii. Specialiştii vă sfătuiesc, însă, să le alegeţi pe acelea de import, produse în special în Germania şi Danemarca.