Sfecla rosie, scortisoara si prunele uscate nu fac parte din dieta zilnica, desi sunt "energizante" puternice pentru organism.
Anumite legume, fructe sau condimente pe care nu obisnuiti sa le consumati in mod regulat v-ar putea ajuta sa treceti peste perioadele in care va simtiti slabit din cauza carentelor de vitamine si minerale.
Este cazul sfeclei rosii, care va da energie si va scapa de anemie. Dar numai daca o coaceti, pentru ca astfel isi pastreaza proprietatile. O lingurita de seminte de dovleac macinate si amestecate imediat cu miere impiedica aparitia „viermisorilor” intestinali la cei mici. Acelasi efect „dezinfectant” il are si scortisoara. Arsa pe plita, aceasta are si un efect de crestere a dorintei sexuale.
Sfecla rosie combate anemia
Specialistii in nutritie spun ca este puternic remineralizanta. „In plus, ofera si energie, avand o cantitate semnificativa de zahar”, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. Vegetarienii ar putea sa o consume in cantitati mai mari, deoarece este bogata in fier.
„Vegetarienii au surse mai putin biodisponibile de fier”, adauga profesorul. Mai mult, consumata in mod constant, combate constipatia si previne cresterea colesterolului, deoarece impiedica absorbtia grasimilor. „Ca si morcovul sau gogosarii, sfecla este un furnizor important de vitamina din grupul A”, mai spune Eduard Adamescu, medic specialist diabet si boli de nutritie la cabinetul „Calea Mosilor”, Bucuresti.
Proteine din seminte
Semintele de dovleac crude impiedica aparitia atat a afectiunilor de prostata, cat si a „viermisorilor” intestinali. Pentru asta, consumati zilnic o lingurita sau doua de astfel de seminte.
„Important este sa nu le consumati sub forma de extract de seminte, ci seminte asa cum sunt ele, pentru ca au si o proteina buna”, precizeaza profesorul Mencinicopschi. Acestea mai au si un efect de protejare a celulelor din organism, prin acizii pe care ii contin. „Semintele de dovleac au un continut ridicat de grasimi utile, cunoscute sub denumirea de acizi grasi nesaturati”, explica Eduard Adamescu.
Condimentul care creste libidoul
Scortisoara nu este doar un bun „dezinfectant”, ci si un bun afrodiziac, mai spun specialistii in nutritie. „Efectul apare nu cand o mancam, ci cand o mirosim, dupa ce am incins putina scortisoara pe plita”, mai spune Gheorghe Mencinicopschi.
Potasiul din prune ajuta muschii
Prunele uscate consumate in trecut in timpul postului ofera o cantitate mare de potasiu. „Acest mineral este implicat in activitatea neuromusculara”, mentioneaza Mencinicopschi. Potasiul este recomandat mai ales persoanelor care consuma mult sodiu (sare). Cei care au probleme de constipatie sunt sfatuiti de nutritionisti sa consume mancaruri din prune uscate sau prune uscate lasate sa se umfle in apa, pentru a fi mai usor de consumat.