”Această alianţă reprezintă o coagulare a forţelor de centru stânga. Protocoalele dintre PSD şi UNPR au fost făcute publice la vremea semnării lor. Avem o înţelegere cu PSD de susţinere parlamentară atât a guvernului, cât şi a proiectelor social democrate. Ne-au susţinut la legea taxei marilor averi, noi am susţinut după aceea votarea Guvernului Ponta. La baza acestor protocoale se crează o alianţă înscrisă la Tribunal”, a declarat Eugen Nicolicea.

Liderul grupului progresist din Camera Deputaţilor a explicat că alianţa va fi înscrisă la tribunal, documentele au fost depuse, încă de acum câteva zile, şi a fost făcut anunţul publicitar.

”Forma de asociere a partidelor conform legii 14 este alianţa politică, nu alianţa electorală. Alianţa electorală se înscrie la BEC, în timp ce alianţa politică se înscrie la tribunal. Alianţa electorală durează până se dă votul, alianţa politică durează şi după aceea. Actele depuse la tribunal şi care stau la baza acestei alianţe, ca de fapt a oricăror alianţe politice, stau protocoalele de colaborare şi acordurile dintre cele două partide. Este o formalitate pe care o cere legea pentru a putea înscrie oficial alianţa politică. La alegerile viitoare acest lucru implică o colaborare dar nu este o alianţă electorală. Evident că dacă noi spunem ‘colaborăm peste tot’ vom colabora şi la alegeri, dar nu este o alianţă electorală doar cu scopul de alegeri’‘, a mai spus Eugen Nicolicea.
Acesta  a subliniat că prin această alianţă nu înseamnă că UNPR va intra în componenţa USL. 
La rândul său, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că este de acord cu alianţa cu UNPR. "La momentul la care a fost negociată această alianţă, PSD a considerat-o ca fiind un lucru bun. Nu trebuie să uităm sprijinul foarte important pe care ni l-a dat UNPR în Parlament (…) Această alianţă este una politică şi va deveni şi una electorală", a declarat Sârbu.
Pe 2 mai Victor Ponta şi Gabriel Oprea, au semnat un protocol pentru susţinerea Guvernului USL, care cuprinde cinci puncte: votul UNPR pentru învestirea Guvernului Ponta, colaborare între grupurile parlamentare ale PSD şi UNPR, instituirea taxei de solidaritate pe averile foarte mari, adoptarea legii electorale cu vot uninominal pur şi asigurarea unei majorităţi confortabile la masurile Guvernului Ponta privind creşterea salariilor, a pensiilor şi ridicarea nivelului de trai.
De altfel, UNPR a votat alături de USL suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, iar potrivit unor surse parlamentare UNPR a condiţionat votul de obţinerea unor mandate de parlamentari la alegerile parlamentare.