Ali Chimicul, condamnat la spanzurare

Ali Chimicul, condamnat la spanzurare

Inaltul Tribunal Penal Irakian l-a condamnat ieri la moarte prin spanzurare pe Ali Hassan al-Majid, varul fostului presedinte irakian Saddam Hussein.

„Ali Chimicul” a fost judecat pentru rolul jucat in masacrarea a 182.000 de kurzi in 1988.

Alti doi inalti oficiali ai regimului Hussein, Sultan Hachim al-Tai (fost ministru al apararii) si Rashid al-Tikriti (fost director-adjunct de operatiuni militare), au primit aceeasi pedeapsa, moartea prin spanzurare, transmit agentiile internationale de presa.

Toti trei au fost gasiti vinovati la acuzatiile de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii, comise in cadrul asa-numitei operatiuni „Anfal”, o campanie de executii in masa si bombardamente chimice in Kurdistanul irakian, in nordul tarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi alti coacuzati, ambii fosti sefi ai serviciilor secrete irakiene, au primit inchisoare pe viata, iar un fost guvernator al provinciei Mossul a fost achitat din lipsa de probe.

Calau in numele lui Saddam

Vedeta procesului a fost, fara indoiala, al-Majid, fost sef al biroului nordic de comanda al Partidului Baas, caracterizat drept un om de o brutalitate inspaimantatoare.

El si-a castigat porecla de „Ali Chimicul” dupa masacrul de la Halabja, din 17-18 martie 1988, unde mii de kurzi murit sufocati de explozia bombelor cu iperita.

Originar din regiunea Tikrit, ca si varul sau Saddam Hussein, Ali Chimicul, astazi in varsta de 66 de ani, a fost toata viata sa omul care rezolva treburile murdare ale liderului de la Bagdad.

El a raspuns de campania impotriva kurzilor, declansata in 1987. In timpul procesului au fost audiati zeci de martori care au descris atrocitatile petrecute in acea perioada: utilizarea de arme chimice, torturi, violuri, executii sumare.

Ali Hassan al-Majid a aplicat aceleasi proceduri si in cadrul campaniei impotriva siitilor, inabusind in sange revolta acestora din 1991, dupa primul razboi din Golf.

Tot in anii ‘90, el a condus o campanie de deportare a populatiei din zonele mlastinoase din sudul tarii, reducand numarul locuitorilor acestei regiuni de la un milion la 40.000.

In perioada august-noiembrie 1990, el a fost guvernatorul Kuweitului invadat de Irak, facandu-se remarcat pentru faptele sale sangeroase.

Ali Chimicul nu pare deloc constient de ororile comise, astfel ca, dupa aflarea sentintei, la iesirea din tribunal, el nu a avut altceva de spus decat „Multumesc lui Dumnezeu”.