Evenimentul Zilei > Justitie > Alexandru Țuțuianu, de la Comisia SRI – în fruntea Armatei
Alexandru Țuțuianu, de la Comisia SRI – în fruntea Armatei

Alexandru Țuțuianu, de la Comisia SRI – în fruntea Armatei

Alexandru Țuțuianu ( 52 de ani) și-a început cariera politică, în 1998, în Dâmbovița unde a fost președintele Consiliului Județean. Aici s-a remaract prin mai multe lucruri pe care a reuști să le facă pe parcursul carierei sale de politician. Devenit senator, Adrian Țuţuianu a fost ales preşedinte al Comisiei de control al SRI, una dintre cele mai râvnite, dar, în lumina ultimelor scandaluri, şi incomode poziţii din Parlamentul României. Aici a fost cel care a decis că este necesar deschiderea unor Comisii pentru a se verifica anumite aspecte privind alegerile din 2009. Pe de altă parte a mediat conflictul izbucnit, în primăvară, în timpul mitingurilor, între șeful SRI, Eduard Hellvic și ministrul de interne, Carmen Dan.

Membru PSD din 1998, Țuţuianu se poate lăuda cu o frumoasă carieră politică. După un mandat de consilier judeţean, a ajuns în 2008 senator. În 2012 a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, iar din 2016 a revenit din nou în Parlament, fiind ales senator. Țuţuianu face parte din mai multe asociaţii profesionale, fiind membru în Colegiul Director al Uniunii Juriştilor din România, membru al Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Baroul Dâmboviţa, membru al Societăţii Române de Drept European, membru al Centrului de Excelenţă Academică şi membru Centrul de Cercetări în Ştiinţe Sociale. Politicianul ocupă în prezent funcţia de secretar al Biroului Permanent al Senatului, iar de mai bine de patru ani este preşedinte al organizaţiei Judeţene a PSD Dâmboviţa. Licenţiat în drept, Țuţuianu a urmat un masterat în Managementul Afacerilor Publice Europene şi şi-a luat doctoratul în Drept comercial. Din anul 2.000 este profesor la Universitatea Valahia din Târgovişte, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative.

Pe cât de mult succes a avut în politică, pe atât de mult pare că a avut şi când vine vorba de averea acumulată. Astfel, noul şef al Comisiei de control al SRI deţine în judeţul Dâmboviţa, singur sau împreună cu familia, 4.800 de metri pătraţi de teren intravilan, 50% dintr-o suprafaţă de 10 ha de pădure şi 2.400 de metri pătraţi de teren intravilan.

Tot împreună cu familia, politicianul deţine patru apartamente în Târgovişte, un apartament în Bucureşti şi o casă în satul Valea Voievozilor din Dâmboviţa. Volksvagen este marca auto preferată de familia Țuţuianu, în declaraţia de avere a senatorului fiind trecute două autoturisme Volksvagen Polo şi un Volksvagen Passat. La bănci, are credite de aproape 90.000 de lei. Soţia sa, Carmen Elena Țuţuianu, este acţionar la trei firme – Ventrom SA, Administrator Consulting SRL şi BES Bags SRL -, în timp ce senatorul PSD deţine acţiuni în valoare de 2.000 de euro la companii cotate la BVB.

În fiecare lună, în conturile familiei Țuţuianu intră 1.600 de euro în urma unui contract de închiriere cu SCA Stan şi Asociaţii.