Evenimentul Zilei > Politica > Aleşii nu se despart de liste
Aleşii nu se despart de liste

Aleşii nu se despart de liste

Parlamentarii nu vor să renunţe definitiv la liste.

Deşi aceasta era soluţia pe care guvernul a avansat-o pentru a pune de acord legea privind uninominalul cu obiecţiile Curţii Constituţionale, nici măcar toţi aleşii PNL nu au împărtăşit-o.

Deputatul liberal Ioan Ghişe a propus ieri parlamentarilor-jurişti să fie de acord cu introducerea sistemului de vot german, în care cetăţenii votează un candidat, dar şi o listă.

„Doresc să adăugaţi pe listă şi PNL, pentru că ce aţi spus dumneavoastră nu reprezintă poziţia PNL“, a venit rapid riposta colegului său de partid, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Mihai Voicu.

Acesta nu i-a convins însă pe parlamentarii-jurişti că problema neconstituţionalităţii legii uninominalului se poate rezolva rapid prin renunţarea prevederilor referitoare la listele de rezervă, PSD şi UDMR susţinând că printr-o astfel de măsură pot fi „distorsionate“ rezultatele în alegeri la nivel judeţean.
 
„Nu suntem de acord ca într-un judeţ să avem 75% şi să luăm doar 50% dintre mandate“, a declarat deputatul UDMR Maron Arpad, care a propus ca listele naţionale să fie menţinute.

Nici parlamentarii PSD n-au spus nu acestei idei, ei propunând însă ca votul să se dea pentru liste judeţene. Dacă acest lucru nu va fi acceptat, a precizat deputatul PSD Anghel Stanciu, o altă soluţie ar fi dublarea colegiilor uninominale. Până la urmă, parlamentarii-jurişti nu au luat nicio decizie, hotărând să reia discuţiile săptămâna viitoare.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: