Evenimentul Zilei > EVZ Special > Alertă pentru soții care vor să divorțeze: ICCJ a decis! Ce trebuie să știi dacă plănuiai un divorț?
Alertă pentru soții care vor să divorțeze: ICCJ a decis! Ce trebuie să știi dacă plănuiai un divorț?

Alertă pentru soții care vor să divorțeze: ICCJ a decis! Ce trebuie să știi dacă plănuiai un divorț?

Conform ÎCCJ, un divorț nu mai poate avea loc între doi soți doar prin intermediul unui acord de mediere.

Soții nu pot divorța doar în baza unui acord de mediere, a reținut Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), în cadrul soluționării unui recurs în interesul legii (RIL).

Recursul a fost promovat de Avocatul Poporului, care consideră că divorțul este o acțiune personală, acesta neputând face obiectul medierii. Astfel, soții nu ar putea să ceară unei instanțe să ia act de un asemenea acord. Opinia instanțelor, până acum, era împărțită: unele considerau că se poate divorța în baza unui acord de mediere, altele că nu, scrie Avocatnet.

Soluția ICCJ va deveni obligatorie de la publicarea în Monitorul Oficial, moment de la care va fi disponibilă și motivarea deciziei.

Atenție! Doar divorțul, în sine, nu poate fi făcut prin mediere. În schimb, există elemente anexe divorțului care pot face obiectul unui acord de mediere. E vorba de „rezolvarea aspectelor accesorii divorţului”, conform ICCJ.

De exemplu, soții pot să se înțeleagă cu privire la forma divorțului (culpă comună sau personală) sau pot să stabilească unele aspecte ce privesc alte chestiuni accesorii (de exemplu, numele soților, după divorț), atât timp cât este respectat interesul superior al copilului.