Evenimentul ZileiSocialAlertă la granița României. Cazurile de difterie au revenit în prim-plan. News Alert

Alertă la granița României. Cazurile de difterie au revenit în prim-plan. News Alert

Alertă la granița României. Cazurile de difterie au revenit în prim-plan. News Alert
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava spune că le-a transmis recomandări medicilor de familie şi spitalelor privind diagnosticarea corectă a pacienţilor, în contextul confirmării unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina aflate la graniţa cu România. La nivel naţional nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii '80.

Directorul DSP Suceava, Liliana Grădinariu, a declarat, luni, că instituția a fost informată de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT) în 1 noiembrie despre confirmarea unor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina de la graniţa de nord a României, potrivit Agerpres.

Grădinaru a spus că, în condiţiile în care acoperirea vaccinală pentru difterie, tetanos şi tuse convulsivă raportată de judeţele de la graniţa cu Ucraina este suboptimală, au fost transmise recomandări tuturor medicilor de familie şi spitalelor cu privire la necesitatea acordării unei atenţii deosebite diagnosticării corecte a tuturor cazurilor de angină cu simptomatologie sugestivă, inclusiv prin investigaţii de laborator.

CNCSBT a recomandat îmbunătăţirea acoperirii vaccinale prin mobilizarea tuturor medicilor de familie pentru vaccinarea restanţierilor, copii şi adolescenţi, nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet.

Grădinariu a menţionat, în acest context, că la nivel naţional şi judeţean nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie din anii 1980.

Difteria este o boală contagioasă, cu evoluţie gravă, dar perfect controlabilă prin dozele de vaccin administrate corect în primii ani de viaţă.

DSP Suceava susține că are stocuri suficiente de vaccinuri combinate, care oferă protecţie şi contra acestei boli, o schemă de vaccinare completă presupunând administrarea a cinci doze de vaccin la vârstele de 2, 4, 11 luni şi 6, 14 ani. ”În judeţul Suceava se administrează lunar peste 2.500 de doze, acoperirea vaccinală fiind de 85 şi 90 %”, a adăugat reprezentantul DSP Suceava.

Difteria este o boală infecțioasă și contagioasă a căilor respiratorii, produsă de bacilul Loeffler (Corynebacterium diphtheriae) și care se manifestă în special la copii.

 

 


Accesează: