Evenimentul Zilei > Social > Alertă alimentară în România! Autorităţile au dat amenzi pe bandă rulantă şi au consfiscat cantităţi uriaşe de carne de miel
Alertă alimentară în România! Autorităţile au dat amenzi pe bandă rulantă şi au consfiscat cantităţi uriaşe de carne de miel

Alertă alimentară în România! Autorităţile au dat amenzi pe bandă rulantă şi au consfiscat cantităţi uriaşe de carne de miel

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă tuturor cetățenilor ca în perioada Sărbătorilor de Florii și a Paștelui să achiziționeze produse alimentare doar din unități sau spații controlate de inspectorii sanitari-veterinari. Poziția acestora vine după ce, în urma unor verificări, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 583.000 de lei. Aproape 1.500 de kilograme de alimente au fost, de asemenea, confiscate.

Inspectorii sanitari-veterinari de la ANSVSA și DSVSA București au pus tunurile pe societățile care asigură depozitarea, transportul și valorificarea produselor alimentare specifice perioadei sărbătorilor pascale.

Amenzi de sute de mii de lei din partea ANSVSA 

Pe 14-16 aprilie, reprezentanții unităților specializate în domeniul sanitar și în siguranța alimentară au verificat 76 de unități de alimentație publică, dintre care 4 pescării, 34 de măcelării și 38 de magazine alimentare, unde au fost controlate condițiile de igienă în care au loc depozitarea, transportul și valorificarea cărnii de miel, ouălor și altor alimente de origine animală și non-animală, supuse ulterior procesului de comerț.

În urma verificărilor efectuate în această perioadă, au fost aplicate 41 de amenzi, în valoare totală de 583.200 de lei, se arată într-un comunicat ANSVSA, direcționat Agenției Naționale de Presă.

1.500 de kg de carne și lactate, confiscate de inspectori

De asemenea, au fost confiscate 1.478,5 kg de alimente, astfel: 174,47 kg organe de miel, 18 litri de lapte, 40 de bucăţi de ouă, 9 kg de peşte, 6,5 kg de organe de pasăre şi 158,05 kg de produse din carne.

„Principalele neconformităţi constatate şi sancţionate ca urmare a controalelor au fost: comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate/neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar şi fără respectarea condiţiilor de igienă; nerespectarea normelor privind condiţiile de depozitare, etichetare, ambalare şi manipulare a produselor alimentare; nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite; încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor; comercializarea cărnii fără efectuarea expertizei sanitare veterinare; nerespectarea normelor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de comercializare a cărnii de pasăre”, se arată în comunicatul de presă citat.

Produs care distruge sănătatea, retras de la vânzare

În altă ordine de idei, reprezentanții ANSVSA au avertizat recent că în magazine se comercializează un nou produs alimentar care poate fi un pericol imens pentru sănătate. Inspectorii au emis o alertă ce vizează carnea de scoici. În acest sortiment s-a descoperit listeria monocytogenes şi a fost retras de la comercializare într-un mare lanț de magazine din România.

„Vă informăm că fost notificați de către furnizorul SEAFOOD CONNECTION BV să inițiem retragerea de la comercializare și de la clienți a articolului menționat mai jos:

Clienții care au achiziționat produsul cu datele de identificare de mai sus sunt rugați să nu-l consume şi se pot prezenta în orice magazinele Metro Cash & Carry România SRL pentru a-l returna, până la data de 01.05.2022, și vor primi contravaloarea sa”, se arată în mesajul ANSVSA.

Listeria monocytogenes este o bacterie Gram-pozitivă, care cauzează listerioză.