Gravidele nu ar trebui să fumeze sau să stea în fum de ţigară, iar copiii cu mame alergice nu ar trebui să mănânce ouă înainte de 2 ani.
Cei mai predispuşi la alergii sunt copiii ale căror mame sunt alergice, dar şi cei care au rude apropiate cu astfel de probleme. Femeile gravide nu ar trebui să fumeze şi nici să stea în zone unde se fumează, iar după naştere, una dintre cele mai bune metode pentru a evita alergiile este alăptarea bebeluşilor. În plus, ultimele recomandări ale pediatrilor sunt ca produsele alergene precum oul să fie introduse după doi ani. O jumătate de litru de lapte pe zi pentru gravide Bebeluşii pot fi protejaţi de alergii încă din perioada sarcinii. Una dintre cele mai bune metode este ca femeile însărcinate să evite tutunul şi fumatul pasiv. Dacă vă expuneţi bebeluşii la fumul de ţigară, plămânii vor fi mult mai sensibili la naştere, iar pericolul de a dezvolta astm la maturitate va fi mai mare, susţin specialiştii citaţi de site-ul Parentcenter.com.
Evitarea unor alimente precum laptele de vacă sau ouăle în timpul sarcinii nu-i protejează pe bebeluşi de alergii alimentare, se arată într-un articol ştiinţific publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews. „O gravidă sănătoasă poate să consume lapte de vacă, dar nu mai mult de o jumătate de litru de lapte de vacă pe zi sau de un pahar de iaurt de 250 ml“, afirmă Rodica Nanu, medic pediatru la clinica Medicover din Bucureşti.
Primele luni din viaţa bebeluşului sunt esenţiale pentru prevenirea alergiilor, mai ales atunci când au mai existat cazuri de îmbolnăviri în familie. Dacă bebeluşul vostru este predispus la alergii, expunerea lui la diverşi factori alimentari sau de alt tip ar putea să-i cauzeze mâncărimi sau strănuturi. Alăptarea în primele şase luni de viaţă ale bebeluşului este cea mai bună metodă de a-l feri de alergii, deoarece laptele matern ajută la formarea unui sistem imunitar sănătos. În plus, spre deosebire de laptele de vacă, cel matern nu conţine proteine care să-i cauzeze reacţii alergice. Mamele care alăptează bebeluşi cu risc ridicat de a face alergii ar trebui să evite laptele de vacă, ouăle, grâul, soia şi peştele, susţin specialiştii din cadrul Academiei Americane de Pediatrie. Dacă bebeluşul este predispus la alergii şi nu-l puteţi alăpta, alegeţi formulele hipoalergenice. Mai puţin recomandate sunt şi formulele cu soia. Fără cărţi şi plante în camera unui copil mai sensibil
O altă modalitate de a vă proteja copiii de alergii este să-i feriţi de fumul de ţigară. Fumatul pasiv le irită plămânii şi-i vor face pe micuţi sensibili la afecţiuni respiratorii, precum astmul. Dacă micuţii sunt predispuşi la alergii, trebuie să aveţi grijă şi de praful din casă, care poate cauza dermatite atopice în primii 3 ani din viaţă. „Copiii mai sensibili ar fi bine să nu doarmă în camera unde se găsesc multe cărţi, din cauza prafului care se depune pe ele“, vă sfătuieşte Rodica Nanu. Păstraţi umiditatea scăzută în dormitor şi scoateţi de acolo plantele.
Chiar dacă micuţii au trecut de vârsta de un an fără să dea semne de alergie, este bine să-i protejaţi în continuare, deoarece sistemul lor imunitar nu este încă matur. Potrivit recomandă rilor AAP, până la vârsta de 2 ani ar trebui să nu le daţi să mănânce ouă. MANIFESTĂRI
Diferenţe între răceală, gripă şi alergii
Nasul care curge, strănuturile şi tusea sunt simptome care pot indica fie o răceală, fie gripă, dar şi o alergie. Ca să nu faceţi confuzii şi să daţi un tratament corect, specialiştii americani citaţi de site-ul Parentcenter.com vă arată care sunt simptomele comune fiecărei afecţiuni. Răceală: congestie, nas care curge, strănut, durere în gât, tuse, uneori febră. Gripă: simptome severe ale răcelii, nas care curge, tuse, febră, diaree, senzaţie de vomă, poftă scăzută de mâncare. Alergii: strănut, mâncărimi, lăcrimare, uneori tuse, congestie.