Alegerile din landul Hessen divizează coaliţia germană

Alegerile din landul Hessen divizează coaliţia germană

Lupta strânsă dusă în campania electorală care a precedat scrutinul din landul german Hessen a alimentat tensiunile în cadrul coaliţiei naţionale fragile care îi reuneşte pe creştindemocraţii (CDU) cancelarului Angela Merkel şi pe social-democraţi (SPD).

Alegerile care au avut ieri loc în Hessen şi în Saxonia Inferioară au fost catalogate drept o replică la scară mai mică a scrutinului federal programat pentru anul viitor, în care aliaţii lui Merkel vor suferi de pe urma lipsei de performanţe economice din timpul mandatului.

Dacă în Saxonia Inferioară creş tin-democraţii conduşi de Christian Wulff aveau toate şansele să rămână la guvernare, situaţia era mult mai complicată în Hesse. Dezbaterea electorală a fost dominată încă din decembrie 2007 de intervenţia aliatului lui Merkel, Roland Koch, care a cerut combaterea dură a infracţiunilor comise de tinerii imigranţi.

Koch, care urmărea obţinerea celui de-al treilea mandat consecutiv în Hesse, a fost acuzat de social-democraţ i şi de organizaţiile de imigranţi că urmăreşte atragerea de voturi prin declaraţii populiste şi xenofobe. Chiar şi aşa, propunerile candidatului CDU au beneficiat de susţinerea cancelarului Merkel, care a apreciat că pedepsele cu închisoarea pe termen scurt pentru infractorii tineri ar ajuta la combaterea criminalităţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luptă strânsă

Ultimul sondaj de opinie dat publicităţii arăta că atât CDU, cât şi SPD erau creditate cu 38-39 de procente, în condiţiile în care 40% dintre alegători erau indecişi. Mai mulţi comentatori au apreciat că atacurile CDU la adresa imigranţilor au avut un efect opus celui aşteptat şi au adus mai multe voturi social-democraţ ilor, care stăteau mult mai prost în sondajele de opinie din urmă cu câteva săptămâni.

SPD, condus de politicianul Andrea Ypsilanti, a sugerat că intenţ ionează să împartă puterea cu Verzii şi cu liberalii din FDP, ceea ce ar putea constitui modelul unei viitoare coaliţii federale. Totuşi, mai multe tipuri de parteneriate sunt posibile în acest land, inclusiv o „largă coaliţie“ care să semene cu guvernul lui Merkel de la Berlin, potrivit Reuters.