Înfrângere usturătoare pentru conservatorii lui Merkel la alegerile din Renania de Nord-Westfalia

Înfrângere usturătoare pentru conservatorii lui Merkel la alegerile din Renania de Nord-Westfalia

Partidul Social-Democrat (SPD, de opoziţie) din Germania a câştigat ieri alegerile legislative din landul Renania de Nord-Westphalia (vest), întrecând cu mult Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a cancelarului german Angela Merkel, care a pierdut circa 9 procente în raport cu 2010, potrivit primelor rezultate parţiale.

UPDATE . Cu 16 luni înainte de alegerile legislative, Partidul Social-Democrat, critic faţă de politica de austeritate a cancelarului Merkel, şi-a păstrat cu uşurinţă acest land cu 18 milioane de locuitori, câştigând aproape 4 procente în raport cu 2010, cu 38% din sufragii. Aproximativ 13 milioane de alegători au fost chemaţi la urne, în cel mai populat land al Germaniei, inimă industrială a ţării, cu oraşe importante ca Düsseldorf şi Cologne. Uniunea Creştin-Democrată a obţinut în jur de 25,5% din voturi, cel mai slab scor pe care l-a înregistrat vreodată în acest land, puternic centru industrial al Germaniei cu oraşe precum Köln şi Düsseldorf.

Partidul Liber-Democrat (FDP), fervent partizan al austerităţii, a primit 8,5% din voturi în acest land, aproape triplu faţă de cele trei procente pe care i le acordă sondajele de opinie naţionale.

Tânăra mişcare contestatară Partidul Piraţilor va intra pentru a patra oară consecutiv într-un parlament regional, cu 8% din sufragii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru cea de-a treia confruntare electorală regională din ultimele opt săptămâni, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), condusă de Angela Merkel, era creditată cu 30-31% din voturi, faţă de 38% pentru SPD (social-democraţi), într-un land considerat bastion istoric al celor din urmă. Coaliţia federală liberal-conservatoare, care încearcă să impună Europei austeritatea sa economică, a fost înfrântă, duminica trecută, în landul Schleswig-Holstein (nord), după un an electoral 2011 nefast, marcat de prăbuşirea totală a popularităţii partidului liberal FDP. Privirile sunt îndreptate, de asemenea, spre tânăra mişcare contestatară Partidul Piraţilor, o surpriză pe scena politică germană, care a reuşit să intre în trei parlamente regionale în numai nouă luni. Scrutinul a fost convocat după ce şefa guvernului regional, social-democrata Hannelore Kraft, s-a recunoscut învinsă, din cauză că nu a putut identifica o majoritate favorabilă adoptării bugetului. Ea s-a aflat la conducerea landului în ultimii doi ani, dar fără o majoritate stabilă, făcând apel pe rând la voturile conservatorilor, liberalilor din FDP ori al stângii radicale din Die Linke.