O parte dintre liderii ALDE sunt nemulțumiți de decizia lui Tăriceanu de a renunța la candidatura pentru prezidențiale și susțin că nu se vor implica în campania lui Mircea Diaconu, informează digi24.ro

De asemenea, mai mulți parlamentari sunt gata să dezerteze din partid și să susțină la vot Guvernul. La schimb, Viorica Dăncilă le-ar putea oferi președinția Senatului după demisia lui Tăriceanu și posturi în executiv. .

Favorit pentru preluarea fotoliului de președinte al Senatului este senatorul ALDE, Daniel Zamfir, susțin surse politice. Alianța cu Victor Ponta fără consultarea în prealabil a partidului i-a nemulțumit pe mulți din ALDE. De asemenea, retragerea lui Tăriceanu din cursa pentru Palatul Cotroceni a fost văzută ca un abandon nejustificat.

Social democrații ar putea fi marii câștigători ai revoltei din ALDE. Liderii PSD caută susținere parlamentară pentru a trece Guvernul. „Ar fi cel puțin 5 senatori de la ALDE care ar putea susține guvernul. Acestora li se adaugă mai mulți deputați”, spun surse din PSD.

De asemenea, Viorica Dăncilă ar putea să le ofere celor care pleacă de lângă Tăriceanu posturi în noul executiv. Poziția este însă dorită și de alți social democrați. Printre ei se numără Robert Cazanciuc, Serban Valeca sau Titus Corlățean. Un alt nume vehiculat în partid este cel al fostului ministru de Interne, Nicoale Moga.

În același timp, liberalii i-ar putea propune pentru a doua poziție în stat pe Florin Cîțu, Alina Gorghiu sau pe Marcel Vela. PSD este la limită cu majoritate necesară în Senat pentru a-și impune o persoană, motiv pentru care va fi nevoie și de susținerea altor parlamentari, cel mai probabil de la ALDE.