„Alchimistele” vor să dea de aur în finala Ligii Campionilor
- Adam Popescu
- 18 aprilie 2010, 21:03
Oltchim Râmnicu Vâlcea a învins ieri ETO Györ cu scorul de 24-20 şi s-a calificat în ultimul act al competiţiei.
Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a calificat ieri în finala Ligii Campionilor la handbal feminin, după ce a învins, pe teren propriu, echipa maghiară ETO Györ, cu scorul de 24-20. În tur, scorul a fost egal, 25-25.
„Alchimistele” au reuşit prima calificare în ultima fază a celei mai importante competiţii la nivel de cluburi.
Început de coşmar
În faţa unei săli arhipline, vâlcencele au început meciul foarte timorate. Maghiarele aveau 2-0 în minutul 3 şi toată lumea se temea de vechea meteahnă românească: imposibilitatea de a depăşi tracul unui meci cu o miză uriaşă.
Oltencele şi-au revenit însă foarte repede, întorcând scorul la 4-2, în minutul 9. Până la pauză s-a mers cap la cap, nicio echipă nereuşind să se distanţeze pe tabelă la mai mult de două goluri.
Scorul la pauză a fost 11-10 pentru Oltchim. Cea mai nervoasă jucătoare a fost Simona Spiridon, de la Györ. Jucătoarea de origine română care joacă pentru naţionala Austriei a bifat două eliminări în primele opt minute. Ambele echipe s-au întrecut în ratări.
Show total pe final
Repriza secundă le-a aparţinut aproape în totalitate oltencelor. Maghiarele au mai avut o singură tresărire de orgoliu, când au egalat la 13.
În următoarele zece minute, unguroaicele au picat definitiv, iar elevele lui Radu Voina s-au desprins la 18-13. Spre final, oltencele şi-au permis să facă show în faţa unei echipe în degringoladă. Meciul s-a terminat cu scorul de 24-20 pentru Oltchim.
Ada Nechita a făcut meciul vieţii, reuşind opt goluri. Celelalte goluri ale Oltchimului au fost realizate de Cristina Neagu - 5, Oana Manea - 4, Ionela Stanca şi Regina Şimkute - 2, Patricia Vizitiu, Iulia Puşcaşu şi Adina Meiroşu - 1.
EFICIENTĂ. Cristina Neagu (stânga) a marcat cinci goluri împotriva celor de la Györ FOTO: AGERPRES
În finală, le vor întâlni pe danezele de la Viborg
Oltchim Râmnicu Vâlcea va întâlni în finală echipa daneză Viborg. Cele două grupări se cunosc perfect pentru că s-au mai întâlnit de patru ori în ultimul an.
În ediţia trecută a Ligii Campionilor, Viborg le-a blocat pe oltence în semifinale. Oltchim a pierdut acasă cu scorul de 28-34, iar în retur a făcut egal: 21-21.
În actuala ediţie, cele două formaţii s-au duelat în faza a doua a grupelor. Oltchim a învins acasă cu 27-26, iar în deplasare a pierdut la scor: 33-26. Prima manşă a finalei se va disputa pe 8/9 mai, iar returul pe 15/16 mai. Oltchim va afla unde va disputa primul meci mâine, după tragerea la sorţi organizată la Viena.
La Viborg joacă şi Cristina Vărzaru, handbalistă care a jucat la Oltchim în perioada 1999-2002. Vâlcencele vor disputa meciul de pe teren propriu în sala Polivalentă din Bucureşti, deoarece arena lor nu are limita de locuri impusă de forul european.
ATMOSFERĂ
„Regele” Gică Hagi, şef de galerie în sala „Traian” din Râmnicu Vâlcea
Florin Pater
Fiecare jucătoare de la Oltchim a câştigat o primă de 10.000 de euro pentru calificarea în finala Ligii Campionilor.
- Oana Manea a împlinit ieri 25 de ani. În cinstea ei, dar şi a calificării, pe teren a fost adus la final un tort imens, iar fetele s-au bătut cu frişcă.
- În Sala Sporturilor „Traian”, plină la meciul de ieri, a fost prezent şi Gheorghe Hagi, fostul mare fotbalist român. „Sper ca şi o echipă de fotbal din România să ajungă, într-o zi, într-o semifinală de Liga Campionilor”, a spus cel poreclit „Regele”. La finalul disputei, fostul mijlocaş a aplaudat în picioare succesul Oltchimului şi a mers apoi să le îmbrăţişeze pe handbalistele câştigătoare. Lângă Hagi a stat şi fostul arbitru Ion Crăciunescu.
- „Mai am un singur dor: Liga Campionilor”, au scandat susţinătorii Oltchimului. „Ria, ria, Hungaria!”, au replicat cei 150 de suporteri ai oaspetelor.
- Din cauza norului vulcanic, care a blocat activitatea pe mai multe aeroporturi din Europa, delegaţia celor de la ETO Györ a ajuns în România, sâmbătă, cu autocarul. Maghiarele au plecat spre Râmnicu Vâlcea vineri seara. Tot norul vulcanic i-a împiedicat pe germanii Lars Geipel şi Marcus Helbig să vină să arbitreze meciul de ieri. Cei doi au fost înlocuiţi de forul european cu danezii Claus Gramm Pedersen şi Henrik Mortensen.
Fortăreaţa de acasă
Oltchim a bifat ieri a şaptea victorie consecutivă pe teren propriu în Liga Campionilor. Celelalte şase succese au fost obţinute în actuala ediţie a competiţiei: 31-27 cu Zvezda Zvenigorod, 26-22 cu ETO Györ, 27-26 cu Itxako Estella, 30-24 cu Dinamo Volgograd, 27-26 cu Viborg HK şi 32-27 cu Hypo Niederösterreich.
Ultimul eşec al vâlcencelor în cea mai puternică întrecere europeană a echipelor de club a avut loc anul trecut, pe 12 aprilie, chiar în faţa celor de la Viborg. Româncele au pierdut atunci, scor 28-34, în manşa întâi a semifinalelor.
- România a mai avut patru reprezentante în ultimul act al celei mai importante competiţii continentale a cluburilor. Formaţiile respective au jucat pe vremea când întrecerea se numea Cupa Campionilor Europeni. Ştiinţa Bucureşti a câştigat prima ediţie a competiţiei, în sezonul 1960-1961, după o finală cu echipa cehoslovacă Dinamo Praga (scor general 13-5). Apoi, Rapid Bucureşti a triumfat în stagiunea 1963-1964: 14-13 cu danezele de la Helsingor IF. Universitatea Timişoara şi Ştiinţa Bacău au pierdut în ultimul act: 8-17 (în ediţia 1972-1973), respectiv 45-52 (în sezonul 1985-1986), de fiecare dată în faţa sovieticelor de la Spartak Kiev.
Întrecerea se intitulează Liga Campionilor începând cu stagiunea 1993-1994.
7 victorii în şapte meciuri susţinute pe teren propriu a înregistrat Oltchim în această ediţie a Ligii Campionilor. Ultimul eşec acasă al vâlcencelor a avut loc anul trecut, pe 12 aprilie
Fetele antrenate de Radu Voina visează să-şi treacă în palmares cea mai importantă medalie la nivel de club. Andrei Călin
La finalul meciului, după ce minute întregi şi-a consumat euforia alături de elevele sale şi de spectatorii din sala „Traian”, Radu Voina, antrenorul Oltchimului, a avut un discurs echilibrat. „Am avut zile foarte grele înaintea acestui joc. A fost multă tensiune, presiune din partea presei şi a suporterilor. Am trecut cu bine un test extrem de important pentru noi. Am îndeplinit un obiectiv foarte îndrăzneţ. Mai departe, ce va fi, va fi un bonus”, a declarat tehnicianul echipei din Vâlcea.
„Am fost net superioare”
Steluţa Luca Lazăr a spus că nu s-a temut pe parcusul meciului că Oltchim ar putea pierde calificarea. „Nu ne-a fost frică de adversarele noastre. În repriza a doua am fost net superioare. Nu ştiu ce sentiment ai atunci când pui mâna pe trofeul Ligii Campionilor, pentru că mă aflu la prima finală pe care o voi juca în carieră, în această competiţie. Le cunoşteam foarte bine şi am reuşit să ne distanţăm chiar la şapte goluri. Avem şanse mari să câştigăm trofeul”, a spus Steluţa Luca.
Cristina Neagu a vorbit despre tresărirea de orgoliu pe care au avut-o vâlcencele, după partida-tur disputată în Ungaria şi încheiată la egalitate, scor 25-25: „Ne-au deranjat şi ne-au motivat puţin şi declaraţiile lor după meciul din tur, atunci când fetele de la Gyor au declarat că am avut noroc”.
Ada Nechita nu a trecut cu vederea aportul publicului vâlcean: „Am avut parte de o susţinere fantastică. Le mulţumim că ne-au purtat spre victorie cu încurajările. E un sentiment unic să ştiu că voi juca finala Ligii Campionilor”.
Prezent la meci, Gheorghe Hagi este convins să Oltchim va cuceri trofeul. „Am venit la Vâlcea să vedem cum se face per formanţă. A fost o zi superbă. Oltchim va câştiga finala”.
„Nu ne-a fost teamă pentru că le cunoşteam foarte bine. Avem şanse să câştigăm trofeul.“, STELUŢA LUCA, handbalistă Oltchim
„Oltchim merita această victorie. Ne-am atins un obiectiv îndrăzneţ.”, RADU VOINA, antrenor Oltchim